Expositie Poëtische Blauwdruk van de Natuur

Foto: Jacolien de Jong

Van 4 oktober 2023 t/m 7 januari 2024 exposeren Jacolien de Jong en Suzanne van Leendert op het expositieplatform in het Castellum Hoge Woerd. De expositie is georganiseerd door deze kunstenaars in samenwerking met Stadsboerderij Steede Hoge Woerd van Utrecht Natuurlijk. De expositie is een combinatie van professioneel werk van Jacolien en Suzanne, aangevuld met werk van workshopdeelnemers.

Kunstenaar Jacolien de Jong en dichter Suzanne van Leendert vonden elkaar in hun liefde voor de natuur, hun zorgen over de klimaatcrisis en de rol die je als mens in de natuur inneemt. Ze besloten hun creativiteit te bundelen met als resultaat de expositie Poëtische Blauwdruk van de Natuur: een reeks bijzondere blauwdrukken waarin aansprekende, poëtische teksten verwerkt zijn.
Aandacht voor de natuur wordt steeds actueler. Wandelen is populair, net als wildplukken en zelf groente verbouwen. Tegelijkertijd is klimaatverandering niet langer een ver-van-mijn-bedshow en is er een groeiend besef dat er iets moet veranderen.
De getoonde werken zijn gemaakt met de Cyanotype blauwdruktechniek. Dit is een oude fototechniek uit 1842 die bekend werd doordat botanicus Anna Atkins daarmee haar plantencollectie vastlegde.
Bijzonder is dat het publiek ook deelneemt aan de expositie. Voorafgaand aan de expositie vonden vier workshops plaats op de stadsboerderijen van Utrecht Natuurlijk. Deelnemers lieten zich inspireren door de oogst van de dag. De techniek van het blauwdrukken werd gecombineerd met creatieve schrijfopdrachten en de mooiste resultaten maken deel uit van de expositie.
 

Cookieinstellingen