Joey Benistant wint Filmprijs van de Stad Utrecht

Foto: MYLÈNE SOPACUA/NFF

Joey Benistant heeft met zijn film Het leven is niet kort genoeg de Filmprijs van de Stad Utrecht 2023 gewonnen. De gemeente kende de prijs toe in de Debuutcompetitie. Benistant ontvangt € 7.500 en een beeld van kunstenaar Noor Nuyten; de Gouden Berg. De Filmprijs van de gemeente is er voor nieuwe makers en wordt tijdens het Nederlands Film Festival uitgereikt.

De jury waardeert en prijst de moed van Benistant om deze persoonlijke film te maken. “Juist die transparantie en het niet wegschrikken voor de lelijke en pijnlijke kant van verslaving maakt deze film zo belangrijk.” Ook is de jury erg te spreken over de visuele stijl, de vorm, de montage en de muziek. Alles dient het grotere plaatje volgens de jury.

Podium voor debutanten
Het Nederlands Film Festival (NFF) kent een aparte competitiecategorie voor de debuutfilm. Daarmee biedt het NFF net afgestudeerde makers van diverse Nederlandse film- en kunstopleidingen een podium. Elk jaar wordt de beste debuutfilm bekroond met de Filmprijs van de Stad Utrecht. Deze erkenning helpt debutanten hun plek te veroveren tussen de gevestigde orde. De prijs verbindt hun werk en hun naam voor goed aan het Nederlands Filmfestival.
Dit jaar waren er 26 producties die meededen in de Debuutcompetitie. Een onafhankelijke vakjury koos hieruit 3 genomineerden voor de Filmprijs van de stad Utrecht. Naast Joey Benistant waren de genomineerden Donnya Zidan met de film Iskander en Desiree Brands en Joris Weerts met de film Ver Gekomen. De onafhankelijke vakjury bestond dit jaar uit editor Annelies van Woerden, producent Nynke Jurgens en regisseur Wiam Al-Zabari.

Echte stappen in film- en televisiewereld
De gemeente Utrecht reikt de Filmprijs van de Stad Utrecht sinds 1983 uit; sinds 2005 in de huidige vorm. Met de prijs ondersteunt de gemeente Utrecht nieuwe makers bij het zetten van de eerste stappen in de film- en televisiewereld. De competitie helpt hen ook bij het verbreden van hun professionele netwerk en stimuleert hen om hun talent te blijven ontwikkelen en inzetten.

De Gouden Berg
Noor Nuyten maakt sinds 2020 het beeld dat hoort bij de filmprijs. Voor de Gouden Berg gebruikt zij vermalen defecte filmcamera’s en ander film-gerelateerd materiaal. De kunstenaar heeft hier gerecycled 24-karaat goudstof aan toegevoegd. Voor elke winnaar van de debutantenprijs maakt de kunstenaar hiermee een uniek exemplaar.
Op maandag 25 september vond de prijsuitreiking plaats tijdens de NFF Talent Awards Ceremonie in de Utrechtse Stadsschouwburg.

Cookieinstellingen