Selectie nieuwe schilderijen Paul Klemann in Centraal Museum

Foto: Paul Klemann

Het Centraal Museum presenteert voor het eerst een selectie schilderijen van Paul Klemann. De Utrechtse kunstenaar heeft zich sinds een aantal jaar toegelegd op het schilderen. Klemann geniet grote bekendheid om de tekeningen over zijn dromen. Deze nieuwe schilderijen zijn gebaseerd op zijn vroegere tekeningen en markeren een belangrijke ontwikkeling binnen zijn werk.

Klemann ontving in 2020 de Utrechtse Boellaardprijs voor zijn omvangrijke oeuvre. De presentatie in het Utrecht Lokaal is onderdeel van deze prijs. In deze ruimte wordt werk getoond van kunstenaars die in Utrecht zijn geboren of getogen, of die hier lange tijd woon- en werkzaam zijn geweest. Ik droom nog steeds van Utrecht is van 27 mei tot en met 20 augustus te zien in het Centraal Museum in Utrecht.

Ik droom nog steeds van Utrecht
De Utrechtse Domtoren die weer aan de Domkerk wil vastgroeien uit 2019 is een mooi voorbeeld van een schilderij dat gebaseerd is op een van de dromen van Klemann. Het werk, dat tot de vaste collectie van het Centraal Museum behoort, is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een absolute publiekslieveling en nu ook in deze expositie te zien, naast een tiental andere schilderijen.
In Ik droom nog steeds van Utrecht is een selectie schilderijen te zien die het midden houdt tussen absurd en geloofwaardig. Het zijn bizarre combinaties van personen en objecten, met de stad Utrecht als terugkerende locatie. De werken bevatten humor, maar zorgen ook voor ontroering en verbazing. In tegenstelling tot de kleine tekeningen van Klemann zijn de doeken groot en vol van kleur. Ook is er veel van het persoonlijke leven van de kunstenaar terug te zien in de werken. Politiekmaatschappelijke kwesties en seksualiteit zijn belangrijke thema’s voor hem.
Bart Rutten, artistiek directeur Centraal Museum: ‘Het werk van Klemann sluit goed aan bij de surrealistische thema’s in de collectie van het Centraal Museum en de artistieke traditie van Utrecht, de stad die kunstschilders als J.H. Moesman en Pyke Koch heeft voortgebracht.’

Paul Klemann
Paul Klemann (Utrecht, 1960) tekent, schildert en fotografeert. In 1993 won hij de Prix de Rome met een serie tekeningen. Sindsdien volgden tal van tentoonstellingen en prijzen. Klemann tekent veelvuldig met potlood waarbij hij in een surrealistische stijl zijn dromen als inspiratiebron gebruikt.
Klemann is kenner van Outsider Art, een begrip dat vaak gebruikt wordt voor kunst die gemaakt is door mensen met een verstandelijke of psychische beperking. Hij is als adviseur betrokken bij Special Arts, de organisatie die zich inzet voor de kunst- en cultuurparticipatie van mensen met een beperking. In de zomer van 2023 vindt in de Nicolaïkerk naast het Centraal Museum een grote tentoonstelling plaats waarbij Klemann als adviseur betrokken is.

Cookieinstellingen