6,9 miljoen euro voor restauratie van 20 rijksmonumenten in de provincie Utrecht

Foto: provincie Utrecht

Om ervoor te zorgen dat rijksmonumenten toegankelijk en behouden blijven voor het publiek, draagt de provincie Utrecht 6,9 miljoen euro bij uit het fonds Erfgoedparels. Dit geld is bedoeld voor het onderhoud en restauratie van 20 rijksmonumenten. Zo worden onder andere Het Refectiehuis Maria van Pallaes aan de Nieuwegracht in Utrecht en het park en de rozentuin van Landgoed Rhijnestein in Wijk bij Duurstede gerestaureerd.

Gedeputeerde Rob van Muilekom: “Ik ben erg blij dat we dit jaar alle 20 projectaanvragen hebben kunnen honoreren uit het fonds Erfgoedparels. Ik vind het belangrijk dat de rijksmonumenten in goede staat blijven, dat ze worden behouden voor de toekomst en dat iedereen ervan kan genieten”.
Het geld uit het fonds Erfgoedparels wordt gebruikt om een aantal markante monumenten te restaureren. Dit jaar gaat het om 20 gehonoreerde projecten: Buitenplaats Vechtoever (Stichtse Vecht), Polderhuis Jaarsveld (Lopik), Kasteel Rijnhuizen (Nieuwegein), Landgoed Oud Zandbergen (Zeist), park en rozentuin Rhijnestein (Wijk bij Duurstede), Hoofdhuis en Moestuinobjecten buitenplaats Vollenhoven (De Bilt), Koetshuis bij kasteel Nijenrode (Breukelen).
Uit de overige monumentcategorieën het Eemklooster (Amersfoort), Domtoren (Utrecht), Oude Stadhuis (Wijk bij Duurstede), Hervormde Kerk (Benschop), Refectiehuis Maria van Pallaes (Utrecht), Gevangenis Wolvenplein (Utrecht), De Tulpenburgh (Utrecht), De Inktpot (Utrecht), Domkerk (Utrecht), Bijbelschool de Wittenberg (Zeist), Kasteel Sterkenburg (Driebergen), en Mariënweerd (Amersfoort).

Erfgoedparels uitgelicht
Twee mooie voorbeelden van rijksmonumenten zijn het Refectiehuis Maria van Pallaes aan de Nieuwegracht in Utrecht en het park en de rozentuin van Landgoed Rhijnestein in Wijk bij Duurstede (Cothen). De patriciër Maria van Pallaes had in 1649 geen erfgenamen meer en om te voorkomen dat het grote familiekapitaal zou vervallen aan de gemeenschap, besloot zij het geld te besteden aan armenzorg. Ze kocht een stuk land aan de Agnietenstraat en liet daarop 12 huisjes (Cameren) met een Refectiehuis bouwen. In de huisjes mochten armen gratis wonen en kregen een bijdrage in hun levensonderhoud. In het Refectiehuis kwamen bewindvoerders van de fundatie bijeen en werden giften uitgedeeld. De eenkamerwoningen waren voor die tijd vrij ruim en hadden een gezamenlijke tuin. Het restauratiewerk betreft een cascorestauratie en verduurzaming van het pand en zal het een functie krijgen als culturele huiskamer.
In Wijk bij Duurstede (Cothen) ligt landgoed Rhijnestein. Het is gelegen aan de Kromme Rijn op een terrein met een gracht er omheen. Het complex bestaat uit een middeleeuwse woontoren, met daar tegenaan een woonvleugel en een tweede toren uit de 19e eeuw. De tuin en het park rond het huis zijn in de tweede helft van de 19e eeuw aangelegd in Engelse landschapsstijl. Karakteristieke elementen zijn de zichtas op de Utrechtse Heuvelrug, de kastanjeberceau (kastanjeheggen aan de bovenzijde met elkaar verbonden) en de ‘boulevard’ langs de Kromme Rijn, die geflankeerd is door in vorm gesnoeide Buxus. De cirkelvormige rozentuin achter het kasteel dateert uit het begin van de 20ste-eeuw. De moestuin is in gebruik als volkstuincomplex. Het restauratieplan richt zich op het herstel van het park en de rozentuin.

Criteria
Bij het verlenen van subsidies hanteert de provincie een aantal criteria zoals een urgente restauratiebehoefte, de publieke toegankelijkheid en cofinanciering van de eigenaar. Ook wordt een extra subsidiepercentage verstrekt als het rijksmonument verduurzaamd wordt of als het een sociaal-maatschappelijke herbestemming heeft.

Cookieinstellingen