Utrechtse Oratorium Vereniging geeft vrijdag 12 mei concert met Igor Stravinsky en Robert Schumann

Foto: UOV

Vrijdag 12 mei geeft de Utrechtse Oratorium Vereniging een bijzonder concert. Voor het eerst in haar ruim tachtigjarige geschiedenis voert het koor werken uit van de componisten Igor Stravinsky en Robert Schumann.

Zowel de Psalmensymfonie van Stravinsky als de Mis in C mol van Schumann worden in Nederland niet vaak ten gehore gebracht. Componist Dimitri Sjostakovitsj bewerkte de symfonie voor vierhandig piano, terwijl Schumann zijn mis zelf bewerkte voor een niet-orkestrale bezetting. De UOV brengt op 12 mei beide bewerkingen en wordt hierbij muzikaal begeleid door de pianisten Max Toxopeus en Laura Hölzenspies, en door Marjan Fey op het harmonium. De algemene leiding ligt in handen van dirigent Roel Vogel. Het concert vindt plaats in de Aloysiuskerk en vangt aan om 20.00 uur.

Stravinsky en Schumann
Stravinsky schreef de Psalmensymfonie in 1930 ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van de Boston Symphony Orchestra. Met de drie psalmen volgt Stravinsky de klassieke opbouw van een symfonie. Voor het koor ligt de uitdaging vooral in de veelvuldige dissonanten en in het feit dat de twee vleugels hun eigen weg volgen. Snelle en langzame passages wisselen elkaar af, waarbij het gezamenlijk “alleluia” een terugkerend punt van rust is in het laatste deel, Psalm 150.
Schumann componeerde zijn enige mis in 1852. Opmerkelijk is de vormgeving van het Offertorium: een Marialied. Koorleden nemen in dit lied, evenals op enkele andere momenten, de solopartij voor hun rekening. Schumann overleed voordat de mis werd uitgevoerd. Zijn vrouw Klara Schumann ijverde voor publicatie van het werk en vroeg Johannes Brahms om een aanbeveling. In 1861 kon zij Brahms schrijven dat zij in Aken de première had bijgewoond en enorm genoten had van vooral het Kyrië, het Sanctus en het Agnus Dei. De UOV hoopt dat dit ook voor de bezoekers van dit bijzondere
concert geldt.

Het concert
Toegangskaarten à € 15,00 (voor jongeren tot 21 jaar en studenten € 10,00) zijn verkrijgbaar bij de koorleden of kunnen worden besteld via de website: www.uov-koor.nl . In de kerk is geen garderobe.
De Aloysiuskerk, Adriaen van Ostadelaan 4, is goed bereikbaar met het openbaar vervoer (buslijn 8).

Het koor
De Utrechtse Oratorium Vereniging is opgericht in 1940 en bestaat al ruim tachtig jaar. Momenteel telt het koor ongeveer 90 leden. Onder leiding van dirigent Roel Vogel repeteert het koor op dinsdagavond van 19.45 tot 22.00 uur in de Pauluskerk, Willem de Zwijgerplantsoen 19. Nieuwe leden zijn van harte welkom!

Reacties

Cookieinstellingen