Rietveld Schröderhuis toegankelijker voor mensen met auditieve of visuele beperking

Foto: Tessa de Geus

Vanaf 8 mei 2023 organiseert het Rietveld Schröderhuis in Utrecht tastrondleidingen voor mensen met een visuele beperking. Onderdeel van de tour is een nieuwe voelmaquette van het wereldberoemde huis. Daarnaast is de multimediaguide vanaf 25 april ook te bekijken in Nederlandse Gebarentaal. Met deze aanpassingen hoopt het Rietveld Schröderhuis toegankelijker te zijn voor mensen met een auditieve of visuele beperking.

De speciale rondleidingen voor bezoekers met een visuele beperking vinden iedere twee maanden plaats. De tour begint met het voelen van een speciaal ontworpen maquette van het Rietveld Schröderhuis en wordt gevolgd door een tastrondleiding door het interieur. In verband met de kwetsbaarheid van de woning, worden bezoekers dunne handschoenen aangeboden voor het aanraken van de ruimtes. Naast tast, worden ook geluiden gebruikt om het verhaal van het huis tot leven te brengen. Tijdens de rondleiding vertelt een getrainde gids over het leven en werk van Gerrit Rietveld en Truus Schröder en zijn er audiofragmenten te horen van het duo.

Multimediaguide
De gratis multimediatour is in samenwerking met Stichting IN Gebaren vertaald naar Nederlandse Gebarentaal (NGT). De digitale videotour in gebarentaal is middels een link of QR-code via de eigen telefoon te bekijken. De multimediatour is al beschikbaar in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans, Japans en Mandarijn, en vanaf 25 april dus ook in Nederlandse Gebarentaal (NGT). Bart Rutten, artistiek directeur Centraal Museum: ‘Gerrit Rietveld ontwierp vanuit ruimte, en niet vanuit massa. Met de nieuwe tastrondleidingen hopen we mensen met een visuele beperking ook die ruimte te kunnen laten ervaren’.
Marco Grob, zakelijk directeur Centraal Museum, Rietveld Schröderhuis en nijntje museum: ‘We streven ernaar om zoveel mogelijk bezoekers zich welkom te laten voelen in onze musea. Met dit speciale programma voor mensen met een auditieve of visuele beperking hopen we nog meer mensen kennis te laten maken met het Rietveld Schröderhuis.’

Rietveld Schröderhuis
Het Rietveld Schröderhuis is open van dinsdag tot en met zondag tussen 11:00 en 16:00 uur. Je kunt het huis alleen bezoeken met een vooraf geboekt ticket. De eerste tastrondleidingen vinden plaats op 8 mei, 27 juli, 5 september en 5 november, van 14.00 tot 15.30 uur. De tours zijn onder begeleiding van een gids. Hiervoor wordt de normale entreeprijs gevraagd. Begeleiders mogen gratis naar binnen en hulphonden zijn ook welkom. Alle multimediatours zijn gratis

Cookieinstellingen