Ricciotti ensemble viert diversiteit van Nederlandse muziekcultuur in Utrecht

Foto: wout-nooitgedagtdsc

Dit voorjaar brengt het Ricciotti ensemble de grote diversiteit van de Nederlandse muziekcultuur onder de aandacht met Expeditie NL. Samen met solist David Kweksilber op klarinet en saxofoon brengen zij met deze tour een ode aan muziek van Nederlandse bodem die rijk is aan invloeden van over de hele wereld. Centraal staan componisten en arrangeurs die hun vaderland verlieten en neerstreken in Nederland. Expeditie NL komt op vrijdag 5 mei naar Baarn en dinsdag 9 mei voor het feestelijk slotoptreden om 19.30 uur in DUMS op het Domplein in Utrecht. De optredens zijn gratis toegankelijk en iedereen is welkom.

Het Ricciotti ensemble wil met deze tour de verscheidenheid aan culturen in de Nederlandse muziek in de schijnwerpers zetten. Wat veel mensen namelijk niet weten, is dat net als de muziek, de Nederlandse cultuur van oudsher doorspekt is met buitenlandse invloeden en inspiratie – sterker nog: de tulp, Delfs blauw en de windmolen komen oorspronkelijk niet eens uit Nederland.
Op het programma staan werken met invloeden uit alle windstreken van de wereld: van India tot Zuid-Afrika en van Syrië tot Indonesië. Een breed scala aan klankkleuren komt voorbij en zoals bij iedere tour speelt het Ricciotti muziek van allerlei genres: klassieke muziek, jazz, pop en wereldmuziek. Aan bod komen componisten en arrangeurs die hun vaderland verlieten en al dan niet tijdelijk neerstreken in Nederland. Denk aan Aus Jotunheim deel 2 van Julius Röntgen, Joe’s Bar Mitzvah van Benjamin Herman (arrangement door Jasper Staps), Aisha van Mohammed Ahaddaf, Amsterdam van Brad Mehldau (arrangement door Willem Friede) en A bit nervous van Misha Mengelberg (arrangement door Robbert Scherpenisse). Ook nieuw werk staat op het programma: Nederlands jazzfenomeen van Surinaamse afkomst afkomst en Boy Edgarprijs winnaar 2022 Ronald Sneijders schreef het stuk Swap speciaal voor deze tournee. Het publiek krijgt een Nederlands muziekprogramma boordevol wereldse invloeden te horen.

Solist David Kweksilber
Klarinettist en saxofonist wordt geroemd om zijn virtuositeit in zowel gecomponeerde als geïmproviseerde muziek. David is een veelzijdige solist en ensemble-leider bij vele muziekgezelschappen waaronder Asko|Schönberg, de New Cool Collective Big Band, het Metropole Orkest en de David Kweksilber Big Band. Dat hij zich niet laat beperken tot één instrument of muziekstijl maakt hem de ideale solist voor Ricciotti’s Expeditie NL. De grote diversiteit aan klankkleuren en muziekstijlen die onze muziekcultuur rijk is komt volledig tot uiting.

Ricciotti ensemble
Het Ricciotti ensemble is het enige straatsymfonieorkest van Nederland. Het is tot alles in staat om nietsvermoedend publiek te laten kennismaken met de unieke, rijke klanken van een symfonieorkest. Daarom zoekt dit maatschappelijk betrokken ensemble het publiek zelf op in plaats van publiek te vragen naar de concertzaal te komen. Geen locatie is daarbij te gek. Tijdens Expeditie NL verzorgt het Ricciotti in zes dagen zo’n twintig optredens op diverse locaties in Nederland. Het Ricciotti speelt dan op locaties waar live symfonische muziek doorgaans niet klinkt: o.a. in het (speciaal) onderwijs, zorginstellingen en asielzoekerscentra. En natuurlijk overal waar de onvermoeibare musici ongepland en ad hoc nog even een Wild Op! kunnen doen.
 
Ricciotti’s Expeditie NL in Utrecht (alleen openbare optredens staan vermeld)
Ricciotti ensemble o.l.v. Coen Stuit/Douwe Nauta
David Kweksilber, klarinet en saxofoon
Vrijdag 5 mei 10.30 uur De Amerpoort, Baarn
Dinsdag 9 mei 19.30 uur DUMS, Utrecht (reserveren verplicht via bit.ly/3zTlmGK)
 
Een overzicht van alle optredens staat op https://ricciotti.nl/tournees/ricciotti-s-expeditie-nl
 

Reacties

Cookieinstellingen