Installatie ‘Intellectual Heritage’ aan Bibliotheek Neude van start

Foto: Bibliotheek Utrecht

Eindelijk is het zover. De installatie van ‘Intellectual heritage’, het kunstwerk van Maarten Baas aan de gevel van de Bibliotheek Neude, start vandaag, 6 maart. Naar verwachting zal het bevestigen ervan drie dagen in beslag nemen. In de dagen daarna wordt het licht ingesteld. Daarna zal het in zijn volle glorie te bewonderen zijn.

‘Intellectual heritage’ is geïnspireerd op de architectuur van het gebouw én op de nieuwe functie ervan als bibliotheek. Daarnaast verbindt het op een bijzondere manier de drukte van het plein met zijn horeca, vele festivals en vrolijkheid met de relatieve rust en het meer ingetogene dat een bibliotheek vaak uitstraalt. Maarten Baas combineert de vluchtige reclamevorm met de intellectuele inhoud. Hij speelt ook met de contrasten tussen de strakke lijnen van het pand en de speelse lijnen van het kunstwerk, tussen het ‘gesloten’ gebouw en het open en uitnodigende kunstwerk. Er zit voor iedereen iets in. Voor jong en oud. Van nijntje tot LS en study, study, study.
 
Maarten Baas
De Utrechtse kunstenaar Maarten Baas (1978) wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke ontwerpers van de eenentwintigste eeuw. Zijn werken bevinden zich op het snijvlak van kunst en design. Zijn oeuvre omvat conceptuele kunst, werk voor openbare ruimtes, installaties, performance en exclusieve edities voor verzamelaars. Baas staat bekend om zijn rebelse, intellectuele, theatrale en artistieke stijl. Thema’s als tijd, melancholie en vergankelijkheid zijn nadrukkelijk aanwezig in zijn werk.
De bekendste werken van Baas zijn Smoke, Clay en Real Time, waarmee hij meteen wereldwijde erkenning kreeg. In 2012 noemde de New York Times zowel Smoke als Clay in de Top 25 Design Classics of the Future. In 2016 won Baas de Artprize voor zijn Real Time Sweepers clock. Zijn werk hangt in verschillende musea zoals MOMA NYC, V&A London, Les Art Decoratifs Paris, MOMA SF, Het Stedelijk Museum Amsterdam en het Rijksmuseum. Daarnaast werkt Baas ook voor bedrijven als Louis Vuitton, Dior, Ruinart, Berluti, Hermès, Isabelle Marant, Swarovski, KLM en Schiphol Airport.
 
Waarom een kunstwerk?
Utrechters kennis laten maken met kunst en cultuur is een van de vijf wettelijke functies van de bibliotheek. Dat doet Bibliotheek Utrecht op verschillende manieren, bijvoorbeeld door het programmeren van film, theater, dans en muziek. En door ruimte te bieden aan beeldende kunst, zowel met tijdelijke exposities als met permanente kunstwerken.

Kunstcommissie
Om een goede selectie van verschillende kunstwerken te maken heeft de bibliotheek een kunstcommissie in het leven geroepen met specialisten op het gebied van kunst. Deze commissie bestaat uit voorzitter Bart Rutten – directeur Centraal Museum Utrecht, Fleur Junier – conservator, Frank Koolen – beeldend kunstenaar en intendant Annelou Evelein – urban curator. Zij schreven de opdracht uit en startten de selectieprocedure met een longlist van 100 Utrechtse kunstenaars.
 
Vijf kunstenaars
Dit kunstwerk van Maarten Baas is een van de vijf nieuwe kunstwerken waartoe in 2019 opdracht werd gegeven voor de nieuwe Bibliotheek Neude. De andere vier kunstwerken werden gemaakt door Jan Willem Deiman, Frank Halmans, Daan Paans en Jop Vissers Vorstenbosch. Hun kunstwerken zijn in 2020 bij de oplevering van de bibliotheek geplaatst.
 
Procedure
Voor het plaatsen van het kunstwerk is een uitgebreide en zorgvuldige procedure gevolgd. Er is onder andere advies gevraagd bij de commissie Welstand en Monumenten en bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Voor het lichtplan is een onafhankelijk lichtadviseur ingeschakeld. Verder is er gesproken met omwonenden en de horecaondernemers aan het plein.

‘Intellectual heritage’ is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdragen van het K.F. Hein Fonds, BPD Cultuurfonds en Gemeente Utrecht.

Cookieinstellingen