Centraal Museum Utrecht eindigt op tweede plaats bij VriendenLoterij Museumprijs 2022

Foto: Vriendenloterij

Het Centraal Museum eindigt op de tweede plaats na de strijd om de VriendenLoterij Museumprijs, die dit jaar het thema ‘beste buur’ had. Het Utrechtse museum haalde bijna 32 procent van de publieksstemmen binnen en eindigt daarmee achter Het Scheepvaartmuseum, dat zich met een overtuigende 40 procent van de stemmen publieksfavoriet mag noemen. Dankzij het winnen van de prijs verzekert Het Scheepvaartmuseum zich van een bijdrage van 100.000 euro om zijn museumdroom te realiseren. De derde plaats is, met 28 procent van de stemmen, voor Stadsmuseum Harderwijk. 

Vandaag werd Het Scheepvaartmuseum verrast door Cathelijne Broers, directeur van Prins Bernhard Cultuurfonds en Koffietijd-presentatrice Loretta Schrijver. De uitreiking aan de winnaar van 2022 is te zien op 2 december tussen 10:00 en 11:00 in de uitzending van Koffietijd.
Cathelijne Broers, directeur van het Cultuurfonds: “De VriendenLoterij Museumprijs zet de musea in de spotlights. Met het thema beste buur laten musea zien dat ze veel meer zijn dan een plek met een tentoonstelling. Het is de plek waar mensen graag samenkomen en waar voortdurend samengewerkt wordt, met bedrijven, instellingen, vrijwilligers en bewoners uit de buurt; een museum verbindt!”
Het Prins Bernard Cultuurfonds en de VriendenLoterij reiken jaarlijks in samenwerking met de Museumvereniging de VriendenLoterij Museumprijs uit. Dit jaar heeft ook AVROTROS zich verbonden aan de prijs. De prijs is de grootste publieksprijs voor musea in Nederland. Eerdere winnaars zijn: Kasteel Hoensbroek (2021), Naturalis Biodiversity Center (2020), Stedelijk Museum Schiedam (2019), Maritiem Museum Rotterdam (2018), Textielmuseum Tilburg (2017), Nationaal Monument Kamp Vught (2016), Fries Museum Leeuwarden (2015) en Klok & Peel Museum Asten (2014). Meer informatie over de prijs via: www.museumprijs.nl   

Reacties

Cookieinstellingen