Veelbelovende Club Lam, Free-DOM, Studio Figur en Uncloud krijgen meerjarige subsidie

Foto: Bas de Brouwer

Vier talentvolle makers en culturele initiatieven uit Utrecht krijgen subsidie voor 2023 en 2024. Club Lam, Free-DOM, Studio Figur en Uncloud zijn de nieuwe organisaties binnen deze tweejarige regeling van Utrecht. Zij kregen een positief advies van een externe adviescommissie voor hun plannen. Naast deze vier organisaties kunnen zes aanvragers uit de vorige periode ook rekenen op ondersteuning. Deze subsidie is bedoeld voor culturele initiatieven ondersteuning om door te groeien. De tien organisaties ontvangen elk een bedrag tussen de 42.500 en 55.000 euro per jaar.

De plannen van deze culturele partijen vormen een aanvulling op het bestaande cultuuraanbod in de stad. Club Lam richt zich op het herschrijven van historische verhalen vanuit het vrouwelijke perspectief en vanuit vrouwen uit de geschiedenis die niet of te weinig gehoord zijn. Free-DOM is in vijf jaar tijd uitgegroeid tot hét hiphopdansfestival van Utrecht. Studio Figur bestaat uit makers van poëtisch en zintuiglijk figurentheater. Uncloud wil de relatie tussen mens, technologie, maatschappij en experiment in de kunsten onderzoeken en tentoonstellen.
Zes partijen die voor 2021-2022 met succes een aanvraag deden, hebben ook deze ronde een positief oordeel gekregen. Het gaat om iona&rineke, Mooie Woorden, Catching Cultures Orchestra, Studio Julian Hetzel, Sounds Like Touch en Pynarello. Alle aanvragers samen bedienen heel veel verschillende Utrechters. Publiek van jong tot oud en van niche tot breed komt in de plannen aan bod. De gemeente had voor de regeling het budget verruimd ten opzichte van de vorige periode. Met een budget van 505.000 euro per jaar is ruimte gemaakt voor nieuwe aanvragers. De organisaties hebben alles in zich om artistiek en zakelijk door te groeien in de komende jaren en nog vele nieuwe prikkelende initiatieven neer te zetten.
Wethouder Cultuur Eva Oosters is blij met de ingediende plannen. “Dit is wat onze stad nodig heeft; nieuwe geluiden, nieuwe vormen en verrassende combinaties. Er was ook dit jaar veel animo voor de regeling. Ik ben blij dat deze tweejarige subsidie ruimte biedt voor deze talentvolle makers en zo ruimte creëert voor vernieuwende initiatieven.” Met deze regeling wil Utrecht getalenteerde makers voor wie de vierjarige cultuursubsidie niet haalbaar is de kans geven om door te groeien.
De commissie was enthousiast over de kwaliteit van de ingezonden plannen. Die kwamen vanuit vele kunstsectoren en vooral de menselijke blik op de wereld sprak de commissie zeer aan. De cultuurmakers hebben in hun plannen specifieke aandacht voor zelfredzaamheid, duurzaamheid, inclusie en fair practice. Opvallend is ook dat vrijwel alle aanvragers verschillende kunstvormen met elkaar vermengen. Bezoekers en het publiek kunnen dus rekenen op boeiende en verrassende ervaringen.
Lees meer over de aanvragers en het advies in het rapport van de adviescommissie. 

Reacties

Cookieinstellingen