Le Guess Who? 2022 was in recordtijd uitverkocht

Foto: Tim van Veen

Van 10 tot en met 13 november vierde het internationale festival Le Guess Who? zijn vijftienjarige jubileumeditie in Utrecht. Met als ondertitel “A Celebration of Sound” staat het festival in het teken van grensverleggende muziek en cultuur van over de hele wereld: geluiden die je op andere plekken niet te horen krijgt, maar die tegelijkertijd de kracht hebben om het publiek te verrijken. De Volkskrant in aanloop naar het festival: “Le Guess Who? is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de vernieuwendste festivals ter wereld, dat tot ver over de grens wordt gevolgd.”

Na een alternatieve festivaleditie in 2020 die op het laatste moment moest worden geannuleerd, en een festivaleditie in 2021 die halverwege het weekend moest worden omgebouwd naar een dagprogrammering, markeerde 2022 de eerste reguliere festivaleditie sinds de coronapandemie.
Le Guess Who? 2022 was in recordtijd uitverkocht en werd bezocht door bijna 18.000 bezoekers uit 50 verschillende landen over de hele wereld. Optredende artiesten kwamen uit meer dan 40 verschillende landen. Het is een overwinning, aldus de festivalorganisatie, gezien het in deze tijden erg lastig is voor artiesten om een tour op te zetten. Dit komt mede door stijgende kosten en visumperikelen, waar de organisatie meer dan ooit mee te maken had.
Tot de vele muzikale hoogtepunten behoorden onder andere een zeldzaam optreden van flamencogrootheid Lole Montoya; het optreden van hiphoptrio en festivalcurator clipping.; het Zweedse mysterieuze psychedelisch collectief Goat; het Rotterdamse Rats on Rafts dat een eenmalig optreden presenteerde waarin hun nieuwste album tot leven werd gebracht met video, theater en dans; en meesterpianist en anti-apartheidsactivist Abdullah Ibrahim uit Kaapstad met een betoverende solo piano-performance.
Met meer dan 100 activiteiten markeerde U? het grootste gratis dagprogramma ooit van Le Guess Who?, in meer dan tien Utrechtse wijken, waaronder voor het eerst in Overvecht en Wittevrouwen.
Het programma werd gemaakt met of zelfs geheel door Utrechters, lokale initiatieven, ondernemers, maatschappelijke instellingen en buurtcentra. U? bestond onder andere uit muzikale optredens, exposities, buurtbrunches, silent disco, stadswandelingen, skate workshops, bokswedstrijden en nog veel meer.
COSMOS is het hybride platform van Le Guess Who? dat van 10 tot en met 13 november gratis te streamen en bezichtigen was in TivoliVredenburg. In samenwerking met verschillende internationale partners werden er video’s getoond die een inkijk gaven in lokale cultuur- en muziekscenes, uitgezonden vanuit Koerdistan-Irak, India, Egypte, Brazilië, Mexico, Soedan, China en Palestina. 
COSMOS werd meer dan 6.000 keer bekeken en beluisterd. Terugkijken kan via leguesswho.com/cosmos.
Le Guess Who? zou niet mogelijk zijn zonder de inzet en toewijding van meer dan 130 vrijwilligers. De festivalorganisatie werkte dit jaar samen met Superkracht, die jongvolwassenen met een verstandelijke beperking in staat stellen hun talenten te ontdekken en benutten in de culturele sector. Via de netwerken van onder andere New Faces, Vluchtelingenwerk Nederland en Stichting Welkom in Utrecht werden nieuwkomers betrokken bij het festival als bezoekers en vrijwilligers. 

Le Guess Who? 2023
In 2023 vindt Le Guess Who? plaats van 9 tot en met 12 november. Early Bird passe-partouts zijn nu in beperkte hoeveelheid beschikbaar voor 140 euro (inclusief servicekosten). Le Guess Who? biedt deze kaarten ook aan in combinatie met de mogelijkheid om LGW Supporter te worden. Meer informatie via leguesswho.com.

Reacties

Cookieinstellingen