‘OGENBLIKSEM’ exposeery in tuin Centraal Museum

Foto: Centraal Museum

Vanaf 30 oktober exposeert kunstenaarscollectief OGENBLIKSEM in de tuin van het Centraal Museum. De nissen van de buitenmuren van tentoonstellingsruimte De Stallen worden vitrines waarin elf veelal Utrechtse kunstenaars nieuw werk tonen.  

OGENBLIKSEM is ontstaan op initiatief van kunstenaars Chantal Breukers en Jans Muskee. Het samenwerkingsverband bestaat uit tien vaste kunstenaars en steeds één gastkunstenaar. Voor de editie in het Centraal Museum is Kiana Girigorie uitgenodigd. Girigorie studeerde in 2020 af aan de HKU. Haar werk was eerder dit jaar te zien in de tentoonstelling Lift Off in het museum.
Alle kunstenaars maakten nieuw werk voor deze tentoonstelling. Ze zijn ieder op hun eigen manier aan de slag gegaan, zonder overkoepelend thema of randvoorwaarden, behalve dan die van de afmetingen van de nis. Verschillende kunstenaars lieten zich inspireren door meesters uit het Centraal Museum. Zo verwijst het werk van Jans Muskee naar De koppelaarster van Gerard van Honthorst, brengt Chantal Breukers een ode aan Truus Schröder, liet Margo van Berkum zich inspireren door de caravaggisten en was het Utrechtse schip aanleiding voor Kiana Girigorie om werk te maken. Deze werken bieden weer nieuwe perspectieven op de collectie en de omgeving van het Centraal Museum.  
 
Het getal elf
De tien vaste kunstenaars van OGENBLIKSEM zijn Dick van Berkum, Margo van Berkum, Chantal Breukers, Marit Dik, Rosa Everts, Harm Hajonides, Sabine Liedtke, Jans Muskee, Marisa Rappard en PJ Roggeband. Roggeband heeft een fascinatie voor het getal elf en bedacht het woord OGENBLIKSEM (elf letters) als titel voor de groep kunstenaars. Samen vormen ze met de gastkunstenaar een collectief van elf personen, die samen elf tentoonstellingen maken. De presentatie in de museumtuin van het Centraal Museum is de elfde tentoonstelling voor het collectief en daarmee tevens de finale. 
Laurie Cluitmans, conservator hedendaagse kunst Centraal Museum: ‘Met deze expositie maken we hedendaagse kunst van lokale makers toegankelijk voor een breed publiek. De werken van OGENBLIKSEM zijn allemaal gratis te bezoeken in de museumtuin en bieden een mooie reflectie op de vaste collectie van het museum.’
Het werk van OGENBLIKSEM is te zien van 30 oktober tot en met 18 december. De expositie is gratis te bezoeken via de museumtuin aan het Nicolaaskerkhof in Utrecht.

Reacties

Cookieinstellingen