Jonge Utrechtse nieuwkomers vertonen eigen films over vrijheid op Nederlands Film Festival

Foto: Josep Monter Martinez via pixabay

Jonge nieuwkomers uit Utrecht hebben hun eigen korte film gemaakt rondom het thema ‘vrijheid’. Meer dan 750 jonge migranten uit heel Nederland maakten tijdens het project Ithaka Filmt van Common Frames hun eigen films. Talentvolle leerlingen van Ithaka ISK in Utrecht werden vervolgens geselecteerd voor de Ithaka Film Academie, waarbij de jongeren onder begeleiding van filmprofessionals hun eigen verhalen verfilmden. Het resultaat wordt op 28 september 2022 vertoond op het Nederlands Film Festival.

In de film ‘Lekke band’, gemaakt door leerlingen van de Ithaka ISK Utrecht, krijgen vier reizigers te maken met een pendelbus die niet komt opdagen. De spanning loopt ondertussen hoog op.
Hemmo Bruinenberg, initiatiefnemer van het project: “We hebben in de klas een gesprek gehad over wat vrijheid betekent en kwamen toen uit op verschillende onderwerpen die spelen in de leefwereld van de jongeren. Racisme was een hot topic in de klas en daarnaast keken de leerlingen verschillend naar de rechten van mannen en vrouwen. Deze onderwerpen hebben we dan ook terug laten komen in de bijzondere korte film van de nieuwkomers.”
De jonge filmmakers zijn tussen de 10 en 18 jaar en zetten via het nieuwkomersonderwijs een eerste stap richting het Nederlands onderwijssysteem. De jongeren maakten tijdens de Ithaka Film Academie kennis met alle facetten van film en daarbij stond het leren samenwerken en actief oefenen van de Nederlandse taal centraal. Het thema ‘vrijheid’ is voor veel van hen niet vanzelfsprekend, omdat zij uit conflictgebieden als Oekraïne, Syrië en Afghanistan naar Nederland zijn gekomen. Door na te denken over wat vrijheid voor hen betekent en hoe zij dit (hebben) ervaren, konden de jongeren hun unieke perspectieven delen in de films.
Premières Ithaka Film Academie wordt gepresenteerd door Farbod Moghaddam en is een samenwerking tussen Common Frames, Nederlands Film Festival en Netwerk Filmeducatie. Het project is mede mogelijk gemaakt door Fonds voor Cultuurparticipatie, Fonds 21, Stichting Dioraphte, Stichting Kinderpostzegels, Triodos Foundation, Gemeente Utrecht en Gemeente Amersfoort. Tickets voor het evenement zijn vanaf 1 september gratis verkrijgbaar via www.filmfestival.nl.

Stichting Common Frames
Het project Ithaka Filmt is onderdeel van Stichting Common Frames die gelooft in de verbindende kracht van media maken. De stichting ontwikkelt en organiseert film- en mediawijsheidsproject voor jonge nieuwkomers. Zij werken daarbij vooral samen met jongeren tussen de 12 en 18 jaar die na aankomst in Nederland moeten en willen schakelen naar de (onderwijs-)cultuur.

Reacties

Cookieinstellingen