Opening ILFU met boekenrivier in Minrebroederstraat

Foto: John Eikost

Op 23 september opent het ILFU, in samenwerking met het Spaanse kunstcollectief Luzinterruptus, het festival met een boekenrivier die voor één dag de Minrebroederstraat in het centrum van Utrecht zal vullen. Op dezelfde dag zullen de 10 schrijvers die de afgelopen maanden voor Woord900 en organisatie Mooie Woorden over 10 wijken van Utrecht verspreid waren hun verhalen presenteren.

Op 23 september verdrijft een rivier van 10.000 lichtgevende boeken voor één dag het verkeer in een straat in het centrum van Utrecht. De installatie illustreert ILFU’s thema van dit jaar: de fictie bij de feiten. Met deze installatie wil kunstenaarscollectief Luzinterruptus letterlijk meer ruimte bieden aan fictie, op straat, midden in de stad. De installatie is ook bedoeld als een stil protest tegen de effecten van verkeer en vervuiling op het stadsleven, door lawaai en vervuiling te vervangen door woorden, gedichten, het ruisen van de bladzijden en zacht licht. 
“It is a symbolic gesture in which literature takes over the streets and becomes the conqueror of public space, offering citizens a space for reflection and entertainment in which traffic withdraws to give way to the modest power of paper and the written word.”
Luzinterruptus https://www.luzinterruptus.com/
De kunstinstallatie wordt om 17:00 uur geopend door Eva Oosters, wethouder Cultuur van Utrecht, de straatverlichting gaat uit en daarna worden er paden gemaakt door de verlichte boekenrivier zodat mensen er ook doorheen kunnen lopen.

10.000 voor kunstwerk gedoneerde boeken zoeken op 23 september een nieuwe eigenaar
De 10.000 boeken die samen het kunstwerk vormen zijn in de afgelopen maanden bijeen gebracht door de inwoners van Utrecht. ILFU dankt hiervoor van harte iedereen die boeken inleverde bij Bibliotheek Utrecht en Kringloop de Arm. Van 13 t/m 22 september werkt Luzinterruptus samen met zo’n 50 vrijwilligers in een openbare werkplaats in de Bibliotheek Utrecht dagelijks aan de voorbereidingen voor de kunstinstallatie.
Iedereen wordt 23 september van harte uitgenodigd om ook weer boeken mee te nemen. Zo krijgen de boeken nog een derde leven, bij een nieuwe eigenaar.
Het kunstwerk is tot 03.00 uur ‘s nachts geopend en gratis toegankelijk.
Diezelfde dag eindigt de schrijf- en residentietour van 10 Utrechtse schrijvers – in samenwerking met organisatie Mooie Woorden – bij het kunstwerk. De schrijvers presenteren dan hun nieuwe verhaal in het thema van 900 jaar Utrecht: stad zonder muren. In vijf locaties in de Minrebroederstraat treden tussen 17:30 en 19:00 uur deze auteurs op: Mariken Heitman, Corinne Heyrman, Martin Rombouts, Yael van der Wouden, Nisrine Mbarki, Hendrik de Pecker, Mia You, Steff Geelen, Asmae Amaddaou, Bakr Al Jaber. Ook is de bundel Woord900 gratis verkrijgbaar, zolang de voorraad strekt.
Een project van Mooie Woorden www.mooiewoorden.org i.s.m. met ILFU.

ILFU is het grootste literatuurfestival van Nederland én een dagelijks online platform voor literatuur. Terugkerende festivalonderdelen zijn de Book Talks met internationale en nationale auteurs, Exploring Stories: schrijvers over urgente thema’s van deze tijd, Young Adult Literature Festival Utrecht (YALFU) en programma’s voor nieuw talent zoals het NK Poetry Slam en de Verhalenwedstrijd. De Nacht van de Poëzie vormt jaarlijks de feestelijke afsluiting van het festival. Bekijk het hele programma op
www.ilfu.com

Reacties

Cookieinstellingen