Muurschildering van alpiniste Jeanne Immink in Lunetten

Foto: Castelijns

Sinds kort is in Lunetten, op een zijmuur van Furkaplateau 15, een muurschildering van De Strakke Hand te zien. Op de muurschildering is een vrouw afgebeeld die een berg beklimt. Het gaat om alpiniste Jeanne Immink. De muurschildering is een samenwerking van zorginstelling Lister en SPORE, een initiatief van Jacqueline Castelijns en Marieke Bemelman dat zich als doel heeft gesteld om wetenschapper Johanna Westerdijk (1883 – 1961) en andere historische vrouwen bekend te maken bij een breder publiek.

Lister wilde een muurschildering omdat er voortdurend graffiti teksten op de muur verschenen. Jeanne Immink (1853-1929) was Nederlands eerste alpiniste. In een tijd dat alpinisme nog een excentrieke bezigheid was, bedwong zij met beperkte middelen de moeilijkste toppen. Hierdoor heeft zij in veel Europese landen bekendheid gekregen. In Italië, in de Dolomieten, zijn zelfs twee bergtoppen naar haar vernoemd.
Jeanne Immink had uitzonderlijke fysieke en mentale eigenschappen, waardoor het haar keer op keer lukte om toppen van meer dan 4.500 meter hoogte te bereiken. Vele tientallen bergen zou ze beklimmen, vaak volgens niet eerder gebruikte routes van de hoogste moeilijkheidsgraad en soms met hoogteverschillen van 2.500 meter per dag, prestaties die vandaag onvoorstelbaar zijn.
Ze bedacht ook hoe bergbeklimmen veiliger en makkelijker kon. Zo werd zij de uitvinder van de klimgordel. Bij het abseilen en het omlaagglijden langs het touw, veroorzaakte de wrijving tot dan toe altijd pijnlijke striemen op de dijen en billen. Door een smid liet zij een brede leren riem met stalen ringen maken. Door het touw door de ringen te laten lopen, werd afdalen een stuk veiliger én pijnlozer. Vanwege de straatnamen in Lunetten die verwijzen naar bergen en toppen, is gekozen voor een muurschildering van deze eerste Nederlandse alpiniste.

Cookieinstellingen