Zomerse orgelconcerten in Museum Speelklok

Foto: Museum Speelklok

Deze zomer staat het kerkorgel van Museum Speelklok opnieuw in de schijnwerpers tijdens een serie van vier lunchconcerten. Iedere woensdag in juli van 11.45 tot 12.15 uur spelen aan het conservatorium opgeleide organisten op het Witte-orgel. Ze brengen klassieke meesterwerken ten gehore en laten zich voor hun programma inspireren door de muziek die te horen is op de Dubbele Ruth, een uniek draaiorgel dat repertoire speelt van een klassiek orkest.

Niet alleen muziek van bekende componisten als Johann Sebastian Bach, Robert Schumann en César Franck komt aan bod, maar ook minder bekende componisten uit eind negentiende, begin twintigste eeuw. Componisten die vaak vergeten zijn maar die prachtige stukken hebben geschreven in het wat lichtere, symfonische genre. Eén stuk uit het programma zal te horen zijn op de Dubbele Ruth, die net als het kerkorgel in het middenschip van het museum te bewonderen is.
De toegang is gratis met een entreebewijs voor het museum, toegang tot alleen het concert is 4,50. Kaarten zijn te koop via de website of aan de kassa van Museum Speelklok. Het exacte programma per middag is terug te vinden op www.museumspeelklok.nl.

De volgende organisten treden op:
6 juli: Laurens de Man
13 juli: Dirk Jan Versluis
20 juli: Gerben Budding
27 juli: Jos Maters

Over het Witte-orgel in Museum Speelklok
Het huidige kerkorgel in de Buurkerk waar Museum Speelklok is gevestigd, is het enige muziekinstrument in het museum dat niet automatisch speelt. Het staat op naam van J. Bätz & Co. (Utrecht 1883). In 1826 trad de Duitse orgelbouwer C.G.F. Witte in dienst bij de gebroeders Bätz in Utrecht. In 1831 werd hij compagnon; zoon Johan Frederik Witte nam het bedrijf na het overlijden van zijn vader in 1873 over. Hij was onder meer verantwoordelijk voor dit orgel in de Buurkerk.  Het orgel heeft een rijke, volle klank en is, behalve voor de kerkdienst, ook veel gebruikt voor concerten en radio- en plaatopnames en wordt omringd door prachtige middeleeuwse fresco’s.

Reacties

Cookieinstellingen