Eerste Springplank Award uitgereikt in Museum Speelklok

Foto: Marc Edelenbos

Gisteren is de allereerste Springplank Award uitgereikt aan Daniel Simu en Yara Valente. De Springplank Award is bedoeld voor jonge, pas afgestudeerde makers die zich voor hun werk laten inspireren door een bijzondere collectie of locatie. De award werd uitgereikt in samenwerking met Museum Speelklok. Yara en Daniel gaan de komende maanden aan de slag om hun klankinstallatie Klappermobiel te maken. Deze zal te zien zijn van 1 oktober tot en met 31 december in een gratis toegankelijk deel van het museum. Aan de Springplank Award is een geldbedrag verbonden van €3000,-.

De opdracht van de open call eerder dit jaar was om een concept voor een spectaculaire nieuwe klankinstallatie te bedenken, geïnspireerd door de collectie van zelfspelende muziekinstrumenten van Museum Speelklok. Aan een selectie van drie makers werd gevraagd om hun ontwerp te presenteren en toe te lichten en daaruit koos de jury de winnaar. De jury over de winnende installatie:
“Het werk van Daniel en Yara is een hele verrassende en volwaardige klankinstallatie. Het is fantastisch dat het publiek direct het resultaat kan horen als zij in interactie gaan met het werk. Het alledaagse mechaniek van een kettingkast in combinatie van een klappertje maakt het werk toegankelijk voor publiek van alle leeftijden. Het is extra tof dat je alleen, of met meerdere mensen de klankinstallatie kan bedienen. Wij kijken uit naar het maakproces en de volledige uitwerking van de Klappermobiel.”
De jury bestond dit jaar uit Ebelin Boswinkel (hoofd Presentatie Museum Speelklok), Owen Cicilia (Springplank) en Annemiek Mencke (kunstenares). Bij de beoordeling werd vooral gelet op hoe klanken en mechaniek een rol spelen, het design en de veiligheid en haalbaarheid van het project.

Springplank zet zich in voor opkomende culturele makers en zoekt naar kansen om makers en de samenleving met elkaar te verbinden. Dit doen zij door projecten en evenementen in Utrecht te organiseren in samenwerking met toonaangevende locaties. Naast de Springplank Award presenteren en produceren zij ook de jaarlijkse Kunstroute.
Museum Speelklok is de plek waar muziek en techniek samenkomen in de unieke collectie van zelfspelende muziekinstrumenten. Eerder presenteerde het museum al klankinstallaties van makers die zich lieten inspireren door het museum zoals de beroemde Marble Machine van Wintergatan en vorig jaar nog Aircilla van Gemma Luz Bosch. Momenteel is de interactieve tentoonstelling Toeval bestaat niet te zien, over de geniale instrumentenbouwer Diederich Nicolaus Winkel.

Cookieinstellingen