New Music NOW lanceert eerste editie Dag van de Componist

Foto: Dag van de Componist

Op zaterdag 18 juni 2022 lanceert New Music NOW de eerste Dag van de Componist. Een feest van de nieuwe muziek met meer dan 100 concerten op 1 dag. Door het hele land klinkt muziek van ruim 100 in Nederland actieve componisten: niet alleen in concertzalen en theaters, maar ook vanaf klokkentorens, op straat en in huiskamers. De gehele dag staat NPO Radio 4 in het teken van de Nederlandse componist. NTR en VPRO verzorgen een live-uitzending vanuit TivoliVredenburg en New Music NOW streamt de hele dag.

Naast Utrecht vieren ook andere steden de Dag van de Componist mee, zoals Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Den Bosch, Tilburg, Zwolle, Arnhem en Amersfoort. De dag gaat in Utrecht van start met het onthullen en spelen van de Grootste Grafische Partituur. Dit is het programma Utrecht op zaterdag 18 juni 2022.
Tijdens de Dag van de Componist geven componisten, musici, muziekliefhebbers en ensembles door het hele land live-optredens – van intieme huiskamerconcerten tot grootse muziekevents. De Dag van de Componist viert de vitaliteit en veelkleurigheid van nieuwe muziek in alle facetten. Tientallen podia en festivals uit het hele land werken mee. Ze vormen met de componisten een breed netwerk onder de vlag van New Music NOW. Iedere organisatie presenteert een feestelijk programma in de eigen stad of regio.Tijdens de Dag van de Componist klinkt de muziek van meer dan 100 verschillende componisten.
Wereldrecord
De Dag van de Componist opent met een wereldrecord: de onthulling van de Grootste  Grafische Partituur Aller Tijden. Piepjonge componisten en oude rotten in het vak tekenden mee aan de compositie. De 400 meter lange partituur wordt uitgevoerd door een bonte stoet kinderen, musici en voorbijgangers onder leiding van Martin Fondse, de Componist des Vaderlands. Deze publiekshappening begint om 10.00 uur bij het Stadskantoor naast het Centraal Station Utrecht / Jaarbeursplein. De stoet trekt via de galerij achter het Centraal station via Hoog Catharijne naar de Grande finale om 10.45 uur op de Vredenburgerkade voor TivoliVredenburg.
Dag van de Componist in Utrecht
10.00 – 10.45 uur Start om 10.00 uur: Utrecht CS Jaarbeursplein/ stadskantoor.
Om 10.00 uur opent de Dag van de Componist met een publiekshappening. Martin Fondse, Componist des Vaderlands componeert speciaal voor de Dag van de Componist de Langste Grafische Partituur Aller Tijden. Dit meer dan 400 meter lange lint vol muziek slingert van het stadskantoor Utrecht, via de galerij achter Centraal Station naar een groots muziekmoment onder het ‘bolletjesdak’. Dan dwars door Hoog Catharijne richting TivoliVredenburg met de grande finale op de Vredenburgerkade. De muziek wordt gespeeld door een bonte stoet aan kinderen, musici en voorbijgangers. Langs de route klinken ook andere composities van diverse jonge, oude, beginnende en ervaren componisten, waaronder de muziekschoolleerlingen van De Utrechtse Muziek School. NPORadio4 en New Music NOW zijn erbij voor een live reportage. Start: om 10.00 uur bij het Stadskantoor / Utrecht CS Jaarbeursplein Einde: ca. 10.45 uur Vredenburgerkade / bij TivoliVredenburg. Vrij toegankelijk.
11.00 – 12.00 uur Dom. Stadsbeiaardier Malgosia Fiebig bespeelt het carillon van de Dom. Op het programma staan werken van Louis Andriessen, van zijn broer Jurriaan en van zijn vader Hendrik. Een hommage aan deze beroemde componistenfamilie, die lang in Utrecht heeft gewoond. Gratis te beluisteren. 
12.00 – 13.00 uur onthulling gedenkbord woonhuis van de componistenfamilie Andriessen Herenstraat 5 Utrecht. Vrij toegankelijk. 
12.00 – 17.00 uur Hoog Catharijne biedt de hele middag podium aan Nederlandse componisten met live optredens op diverse plekken in Hoog Catharijne. Met dank aan de Ondernemersfonds Hoog Catharijne. Ensemble Zoef speelt werk van diverse componisten en prijswinnend componist Vanessa Lann brengt haar pianocomposities ten gehore voor luisteraars en winkelend publiek. De componist Riek Westerhof speelt op diverse piano’s in de binnenstad van Utrecht eigen werk; zij laat de partituren op de lessenaars achter: voor de liefhebbers. Het project 24Preludes betovert de oren van het winkelend publiek in Hoog Catharijne met live pianomuziek met nieuwe composities van vele in Nederlandse actieve componisten. Vrij toegankelijk.
15.30 -16.30 uur Domkerk. Zaterdagmiddagmuziek Domkerk zet twee levende Nederlandse componisten in de schijnwerpers: Hans Kämper – Inventie alla Tango (première), en een compositie voor orgel van Jan Hage. Gratis te beluisteren. 
10.00 – 22.00 uur  TivoliVredenburg. 12-uur lange Concert-Marathon met live optredens en talkshows in de speciaal tot televisiestudio omgebouwde pleinzaal van TivoliVredenburg. Elk uur zijn er concerten en talkshowgasten. De line up van top ensembles bestaat onder andere uit het Cello Octet, Adam kwartet, Trio Napolov/Fridman/Sandee, Amstel saxofoonkwartet, Nieuw Amsterdams Peil, T R O M P O, Insomnio, Postland. Met werken van onder meer de componisten Louis Andriessen, Vanessa Lann, Christiaan Richter, Maxim Shalygin, Calliope Tsoupaki, Douwe Eisenga, Amarante Nat, Reza Namavar, Rembrandt Frerichs, Kate Moore en Theo Loevendie. Alle concerten zijn vrij toegankelijk voor het publiek (aanmelden voor vrijkaarten) en worden ook live gestreamd door New Music NOW.
20.00 – 22.00 uur  TivoliVredenburg. Utrechts Muziek Overleg programmeert een gezamenlijk componistenfeest boordevol muziek in de Cloud, Club en de Pit van TivoliVredenburg. Talloze Utrechtse muziekorganisaties en -groepen leveren bijdragen aan het avondprogramma van de Dag van de Componist. Kersverse winnaars van het Nederlands Vioolconcours muziek van levende Nederlandse componisten en er klinkt nieuw werk van jonge componisten uit het muzieknetwerk Rizoom. Frisse Oren speelt stukken uit hun jeugdvoorstelling STREK (3+) met muziek van Oene van Geel. De ensembles Postland, Insomnio en T R O M P O spelen werk dat ze in nauwe samenwerking met verschillende componisten ontwikkelden. Makerscollectief BUI laat zien dat componeren ook iets is dat spontaan en ter plekke kan gebeuren, en Gemma Luz Bosch laat horen dat er klank in klei zit. Muziek van Gemma Luz Bosch, Ben van Bueren, Oene van Geel, Frieda Gustavs, Abel Kroon, Marthe Lasthuis, Laura Nygren, Martijn Padding, Joey Roukens, Jacob ter Veldhuis, Bart de Vrees. Tickets 25 euro TivoliVredenburg.
20.00 – 23.00 uur TivoliVredenburg grote zaal. Utrechtse stadsopera Trijn van Bob Zimmerman. Exact op de plek waar het gebeurde, want in 1577 bestormde de Utrechtse Trijn van Leemput met een grote groep vrouwen het kasteel op het Vredenburg, dat dienst deed als dwangburcht en gevangenis. De Spaanse bezetting van Utrecht was dan wel voorbij, maar het stadsbestuur weigerde het gehate kasteel af te breken. Trijn van Leemput kwam in verzet en met de pikhouweel in de hand bestormde ze met haar medestrijders de burcht. Met succes. De Utrechtse stadsopera ‘Trijn’, onder artistieke leiding van componist Bob Zimmerman is een grootse productie met ruim 200 zangers, acteurs, dansers en musici. Tickets vanaf 19 euro TivoliVredenburg.
NPO Radio4 besteedt de hele dag aandacht aan levende Nederlandse componisten, waarbij de NTR live uitzendt vanuit TivoliVredenburg, met vele live concerten, reportages en gasten: Martin Fondse, Bob Zimmerman, Calliope Tsoupaki, Amarante Nat, Christiaan Richter, Reza Namavar, Rembrandt Frerichs, en Theo Loevendie. De VPRO sluit de dag af met Vrije Geluiden, live vanuit TivoliVredenburg en speciaal gewijd aan de componisten van nu. 
Thuis of onderweg – radio en livestreams
Vanuit het landelijk knooppunt TivoliVredenburg worden alle concerten en talkshows die in de tot televisiestudio omgebouwde pleinfoyer plaatsvinden 12 uur lang live gestreamd door New Music NOW.
De hele dag staan radio, tv en onlinekanalen in het teken van levende Nederlandse componisten. De Dag van de Componist genereert zo veel mogelijk airplay voor componisten, bij de mediapartners NTR en VPRO, op het platform New Music NOW, maar ook op andere nieuws- en muziekzenders bij diverse publieksgroepen. Radio 4 zendt uit vanuit TivoliVredenburg, met concertopnames, live-impressies en reportages.
Op muziekplatform New Music NOW is staat de agenda voor het brede scala aan programma’s, dat door het hele land plaatsvindt. New Music NOW coördineert het muzieknetwerk en de collectieve promotie.
Eerste editie
Aanleiding is het 111-jarige jubileum van het Genootschap Nederlandse Componisten (Nieuw Geneco) en de kersverse samenwerking van een breed scala aan partners in de nieuwe muziek, onder de vlag van New Music NOW. In 2022 vindt de eerste editie plaats. Het wordt een jaarlijks terugkerend event met een landelijke spreiding en een zeer divers aanbod van muziekstijlen. Een feest van inspiratie en ontdekking. De Dag van de Componist wordt jaarlijks gevierd. Aankomende data: 17 juni 2023 en 15 juni 2024. 

Reacties

Cookieinstellingen