Openbare repetities stadsopera Trijn

Foto: stadsopera Trijn

Op 12, 18 en 19 juni vinden in de Grote Zaal van TivoliVredenburg vier uitvoeringen plaats van de nieuwe opera Trijn van componist Bob Zimmerman en tekstschrijver Ruben van Gogh. De repetities zijn in volle gang en volgende week is het mogelijk om in Kanaleneiland en Overvecht openbare repetities bij te wonen. Trijn heeft een professionele cast en bij de uitvoering zijn 200 musici uit heel Utrecht betrokken. Voor het eerst zijn hun vorderingen te zien. 

Op maandag 16 mei komen in de Triomfatorkerk in Kanaleneiland het Klein OperaKoor en het Utrechtsch Studenten Concert samen om onder leiding van dirigent Roel Vogel en regisseur Jeroen Lopes Cardozo te repeteren. Op zaterdag 21 mei zijn de professionele solisten, onder wie mezzosopraan Karin Strobos in de titelrol van Trijn, voor het eerst te zien als zij in ZIMIHC theater Stefanus repeteren met het Klein OperaKoor onder begeleiding van piano. Voor beide openbare repetities is publiek welkom, toegang is gratis, en Bob Zimmerman en Ruben van Gogh geven een inleiding. 
“De repetities zijn al enige tijd gaande, in beslotenheid van onze repetitieruimtes, en het is zo ongelooflijk gaaf om steeds te zien met hoeveel enthousiasme en toewijding, en op wat voor hoog niveau, iedereen zich inzet. We willen dit graag met de stad en met muziekliefhebbers delen. Daarom gunnen we ons publiek de kans om al voor de daadwerkelijke uitvoering kennis te maken met de muziek en het verhaal van Trijn”, aldus Marieke van Dantzig, voorzitter van Stichting Stadsopera Trijn die de nieuwe opera geheel belangeloos produceert.
Trijn vertelt het verhaal van de Utrechtse heldin Trijn van Leemput die in 1577 met een groep vrouwen het toenmalige kasteel op het Vredenburg bestormde, wat leidde tot de sloop ervan. Het verhaal van Trijn speelt zich weliswaar in het verleden af, maar er zijn duidelijke parallellen met het heden. Bij de opera zijn 200 zangers, acteurs en dansers uit heel Utrecht betrokken. De uitvoeringen zijn op 12, 18 en 19 juni in de Grote Zaal in TivoliVredenburg en Trijn keert zo terug naar de plek waar het verhaal zich daadwerkelijk afspeelde. Voor de uitvoeringen zijn gloednieuwe decors en kostuums gemaakt.
Stadsopera Trijn maakt onderdeel uit van U 900, het Utrechtse themajaar dat 900 jaar stadsrechten viert. Trijn krijgt dan ook een eigen plek in de U 900-expositie die vanaf 1 juni te zien is in het Utrechtse Stadskantoor. Naar de première komen onder meer burgemeester Sharon Dijksma en cultuurwethouder Anke Klein. De Utrechtse brouwerij De Leckere heeft een exclusief Trijn-biertje ontwikkeld. Er is ook een educatieproject op poten gezet waarbij scholieren kennis maken met de figuur Trijn en met de stadsopera. Utrecht laat hiermee zien trots te zijn op deze nieuwe operaproductie. 
De openbare repetities zijn te zien: 
– maandag 16 mei, 19.00 uur inleiding door Bob Zimmerman en Ruben van Gogh, waarna repetitie 20.00-21.00 uur door Klein OperaKoor en Utrechtsch Studenten Concert, Triomfatorkerk Kanaleneiland, Marco Pololaan 185
– zaterdag 21 mei, 15.30 uur inleiding door Bob Zimmerman en Ruben van Gogh, waarna repetitie 16.00-17.00 uur door solisten, Klein OperaKoor en piano, ZIMIHC theater Stefanus, Braziliëdreef 2

Reacties

Cookieinstellingen