Expositie over digitale mode in Centraal Museum

Foto: uit de modecollectie van het Centraal Museum door Studio PMS

Op zaterdag 23 april opent de tentoonstelling Van Pasvorm tot Polygon door Studio PMS in het Centraal Museum. Het Utrechtse modecollectief werpt nieuw licht op mode-erfgoed: welke mogelijkheden bieden digitale technieken om de museale modecollectie ‘nieuw leven’ in te blazen? Speciaal voor deze tentoonstelling creëerde Studio PMS gedigitaliseerde versies van mode uit de collectie van het Centraal Museum: van een japon uit de 18de eeuw tot een kleurrijke Fong Leng.

Studio PMS bestaat uit de Utrechtse Puck Martens, Merle Kroezen en Suzanne Mulder. Als collectief streven ze naar een mode-industrie die duurzamer en minder hiërarchisch is. Digitale mode lijkt hiervoor de oplossing: het ontwerpen van virtuele mode is toegankelijk en minder uitputtend voor het milieu. Bovendien zijn we sinds de pandemie noodgedwongen gewend geraakt aan virtuele modeweken en online kleding passen.
Van Pasvorm tot Polygon is opgedeeld in drie thema’s: Achter de Schermen, Stap voor Stap en (Aan)Pasbaar. In de eerste ruimte geeft Achter de Schermen een inkijkje in het complexe digitale ontwerpproces en is er werk te zien van The Fabrikant en Zeitguised.
In Stap voor Stap is een deel van de omvangrijke modecollectie van het Centraal Museum te zien. Dankzij digitale technologie kunnen kwetsbare, historische  kledingstukken opnieuw ‘tot leven’ worden gebracht. Samen met hedendaagse mode vormen ze een bonte parade op een digitale catwalk.
Studio PMS werkt voor de expositie met een nieuwe generatie ontwerpers. In (Aan)Pasbaar gaan ze samen een stap verder: hedendaagse makers reconstrueren een kledingstuk uit de modecollectie van het museum, geven er een nieuwe bewerking aan en creëren zo nieuwe kunstwerken en een museale NFT. In dit deel van de expositie is een unieke creatie te zien Tess van Zalinge: Studio PMS ontwierp de laatste look van haar nieuwe collectie geheel digitaal.

Reacties

Cookieinstellingen