Grootste Museum van Nederland kan uitbreiden met divers religieus erfgoed dankzij gift van €660.000 van de VriendenLoterij

Foto: vriendenloterij

Met de gift van de VriendenLoterij gaat een langgekoesterde wens van Museum Catharijneconvent in vervulling: het compleet maken van het Grootste Museum van Nederland. Sinds de start van het project in 2017 sloten achttien kerken en synagogen zich aan en bezochten honderdduizenden bezoekers de locaties door het hele land. Nu is het tijd voor de volgende stap en verbreedt het Grootste Museum van Nederland het aanbod van religieus erfgoed. Gebedshuizen uit diverse tradities en tijden worden toegevoegd, zoals een moskee, een tempel, een betonkerk en een migrantenkerk. Want ook dit bijzondere erfgoed is gewoon in Nederland te vinden en kan in de toekomst door iedereen ontdekt worden.

We reizen de halve wereld rond om het boeddhistische tempelcomplex Angkor Wat in Cambodja te ervaren en een stedentrip naar Istanbul is niet compleet zonder een bezoek aan de Blauwe Moskee. De meeste Nederlanders weten niet dat dit soort bijzonder religieus erfgoed ook veel dichterbij, in hun eigen woonplaats, gewoon te zien is. Jaren geleden al won de Mevlana-moskee in Rotterdam de verkiezing van mooiste gebouw van de stad. En toen de zeventien meter hoge Ganeshtempel verrees in een woonwijk in Den Helder, prezen omwonenden het als ‘parel’ en ‘aanwinst voor de buurt’. Het is tijd om heel Nederland kennis te laten maken met deze diversiteit en rijkdom aan gebouwen en interieurs, aan kunst en verhalen.
In 2017 maakte een donatie van de VriendenLoterij (toen BankGiro Loterij) het mogelijk om de eerste ‘zalen’ van het Grootste Museum van Nederland te openen met de mooiste kerken en synagogen van ons land. Sindsdien hebben honderdduizenden Nederlanders via de speciaal ontwikkelde audiotours en de inzet van gedreven vrijwilligers kennis gemaakt met nationale schatten die tot dan toe vaak voor het grote publiek verborgen bleven. Marieke van Schijndel, directeur van Museum Catharijneconvent benadrukt hoe belangrijk het is om dit grote succes door te zetten: “Deze genereuze bijdrage van de deelnemers van de VriendenLoterij maakt het mogelijk om het Grootste Museum van Nederland uit te breiden met de grote diversiteit aan schitterend, maar veelal onbekend religieus erfgoed in Nederland. Zo maken we het Grootste Museum van Nederland compleet”.
Naast de bijzondere bijdrage voor het Grootste Museum van Nederland  ontving Museum Catharijneconvent een cheque van €564.289 met de vaste jaarlijkse bijdrage en de opbrengst van het geoormerkt werven (deelnemers van de VriendenLoterij die speciaal meespelen om Museum Catharijneconvent te steunen). Dit bedrag helpt het museum bij het organiseren van tentoonstellingen en de realisatie van bijzondere projecten, zoals de huidige tentoonstelling Van God Los? De VriendenLoterij maakt zich sterk voor wat het leven mooi maakt: het zorgen voor elkaar en het behouden van onze kunst en cultuur. Dankzij de 1,1 miljoen deelnemers kon de VriendenLoterij over 2021 opgeteld een bedrag van bijna €134 miljoen schenken aan 57 culturele partners en bijna 3500 goede doelen, clubs en verenigingen.

Cookieinstellingen