Expositie portretten Jan van Zanen in Stadhuis

Foto: gemeente Utrecht

Van 2 tot en met 25 februari worden de inzendingen van de Utrechtse kunstenaars voor het portret van oud-burgemeester Jan van Zanen getoond in het Stadhuis aan de Stadhuisbrug 1. Op 17 februari voegt Nico Heilijgers zijn portret van Van Zanen hieraan toe. Heilijgers is door de jury gekozen om het uiteindelijke portret van Van Zanen te maken. Dat portret blijft permanent hangen in de eregalerij.

Sinds 1903 is het gebruik in Utrecht dat de burgemeester na beëindiging van zijn of haar termijn geportretteerd wordt. In september 2021 plaatste de gemeente Utrecht een open oproep aan professionele Utrechtse kunstenaars om zich aan te melden dat portret te maken. Dat deden maar liefst 50 kunstenaars.
De jury, bestaande uit Laurie Cluitmans (conservator hedendaagse kunst Centraal Museum en lid Adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving van de gemeente Utrecht), Frank Koolen (studieleider HKU Fine Art) en Jan van Zanen, was aangenaam verrast door de hoeveelheid en de kwaliteit van de inzendingen. Zij willen alle kunstenaars graag bedanken voor hun aandacht en tijd. Om met Jan zijn eigen woorden te spreken: “Ik was al onder de indruk van de poseersessie met de kunstenaars en ik ben nu zeer geroerd door al deze inzendingen.”

Cookieinstellingen