Onthulling kunstwerk ‘Looking into Connections’ van Sarah McLacken

Foto: Arthur Martin

Op vrijdag 24 september onthulde beeldend kunstenaar Sarah McLacken het kunstwerk ‘Looking into Connections’ dat zij maakte voor het UMC Utrecht, in het kader van het kunstparticipatieproject van het K.F. Hein Fonds. Het sculpturale werk is ontstaan door gesprekken die McLacken voerde met medisch professionals en studenten en reflecteert op lopend onderzoek naar de complexe relaties tussen arts en patiënt.

Geïnspireerd door gesprekken met medewerkers en studenten in het A.A Hijmans van den Berghgebouw en de interessante architectuur van het gebouw, maakte McLacken een site-specific sculptuur van stof en metaaldraad. Kenmerkend voor deze materialen zijn de tegengestelde eigenschappen kwetsbaarheid en kracht, die ook bepalend zijn in de omgang tussen medisch professionals en patiënten.
“Vanuit een interesse voor menselijke interacties wilde ik me verdiepen in de relaties tussen mensen in een medische omgeving. Het lopend onderzoek naar de relaties binnen de gezondheidszorg inspireerde me om vanuit mijn artistieke perspectief te kijken en te proberen de problematiek en vragen te begrijpen. Ik nodig iedereen uit om hierover na te denken en de discussies binnen en buiten de medische gemeenschap te blijven voeren.”
De kunstcommissie van het  K.F. Hein Fonds selecteert ieder jaar een eindexamenkandidaat van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht voor het kunstparticipatieproject. Met deze opdracht wordt een pas afgestudeerde kunstenaar gekoppeld aan een Utrechtse instelling om met een participerende synergie een kunstwerk te realiseren. Doelstellingen: een beginnend kunstenaar de mogelijkheid bieden zich te ontwikkelen en ervaring op te doen met toegepaste kunst- en participatieprojecten en het actief betrekken van de bewoners/bezoekers/deelnemers bij het tot stand komen van het nieuwe werk op de locatie.

Reacties