Comedyhuis Club presenteert 1000e show

Foto: Comedyhuis Club

Het Utrechtse stand-up comedycollectief het Comedyhuis heeft binnenkort in hun Comedyhuis Club hun 1000e show. Op zaterdag 4 september.

Mede-oprichter van het Comedyhuis Jeroen Pater: “Tien jaar geleden merkte ik dat er heel veel comedians in Utrecht woonden, maar dat er bijna geen vaste comedy-avonden waren. Toen hebben we het Comedyhuis gebouwd. Met de kennis van nu, hadden we beter onze tijd en energie kunnen steken in het bouwen van een écht huis want dan hadden we nu met pensioen kunnen gaan, maar goed, een Comedyhuis is wel grappiger!”
Duizend shows. Het Comedyhuis trapte af met twaalf shows in 2009. Dat waren toen nog maandelijkse ‘Comedyhuiskamershows’ in het toenmalige Café Urock. Daar werd elke week aan de hand van een thema zoals ‘seks’ of ‘drugs’ een show gemaakt.
Al snel groeide het Comedyhuis uit zijn jasje in de kroeg aan de Loeff Berchmakerstraat en de shows verhuisden naar de Spiegelbar van Tivoli. Daar werd de maandelijkse Comedy Cloud neergezet naast speciale shows zoals ‘Mannen in Vrouwenkleren om te Bewijzen dat Vrouwen Wél Grappig Zijn’: een show waarin mannen verkleed als vrouwen comedy deden om een punt te maken over…
Uiteindelijk lukte het in 2017 om een lang gehouden droom te verwezenlijken: een echte comedyclub aan de Oudegracht 36 in Utrecht met drie keer in de week shows met de beste comedians. Weliswaar in zalencentrum De Kargadoor maar nog steeds een van de eerste vaste comedy clubs buiten Amsterdam. In 2017 werden daar 150 shows gegeven, een aantal dat tot iemand in China een hap uit een vleermuis nam, alleen maar bleef stijgen, ook al werd het er met alle coronamaatregelen niet veel leuker op (hoe hard we het ook probeerden).
Sinds de opening van de Comedyhuis Club werden er ook maandelijkse shows georganiseerd in TivoliVredenburg. En zo komen wij volgens onze telling op zaterdag 4 september op onze 1000e show in Utrecht in iets meer dan tien jaar. En da’s best iets om bij stil te staan. Want het Comedyhuis is het verhaal van een groep bevriende comedians uit Utrecht (toen: Jeroen Pater, Lambert-Jan Koops, Hank van Bosstraten en Jurg van Ginkel, inmiddels zonder Hank) die besloten zélf wat op te zetten en die daar met hard werk in geslaagd zijn.
Het Comedyhuis bestaat inmiddels uit vijftien geweldige comedians en doet ook meer dan alleen wekelijkse stand-up comedyshows in Utrecht. De leden organiseren ook het Utrecht International Comedy Festival, en hielpen met comedycursussen al tientallen beginnende comedians de planken op.
Het Comedyhuis is gespecialiseerd in stand-up comedy en organiseert wekelijkse shows in de Comedyhuis Club aan de Oudegracht 36 (in De Kargadoor) in Utrecht.
Leden van het Comedyhuis gooiden hoge ogen in comedy- en cabaretland: Andries Tunru was bijna De Slimste Mens en won de persoonlijkheidsprijs op Cameretten. Tobi Kooiman ging er op hetzelfde festival vandoor met de publieksprijs. Felix Heezemans won de Publieksprijs van het Leids Cabaretfestival 2017. Kortom: er loopt een boel talent rond in de Domstad!
Het Comedyhuis organiseert ook elk jaar het Utrecht International Comedy Festival (UICF): het grootste comedyfestival van Nederland in TivoliVredenburg. Meer info over het Comedyhuis is te vinden op www.comedyhuis.nl.

Reacties