Geen onderscheid tussen man en vrouw bij acteerprijzen Gouden Kalveren

Amsterdam, 16 augustus 2011.Gouden Kalf.Prijs van het Nederlands Film Festival.Golden Calf.Netherlands Film Festival Award.Foto Felix Kalkman
Foto: Felix Kalkman

De Gouden Kalveren, de belangrijkste filmprijzen van Nederland, worden vernieuwd. Vanaf de aankomende editie van het Nederlands Film Festival (NFF) wordt één Gouden Kalf voor Beste Hoofdrol en één Gouden Kalf voor Beste Bijrol uitgereikt. Voor elk van deze twee prijzen worden vijf acteerprestaties genomineerd. Ook in de categorie Dramaserie wordt vanaf dit jaar één Gouden Kalf voor Beste Hoofdrol en één voor Beste Bijrol overhandigd. Nieuw is het Gouden Kalf voor Beste Hoofdrol Korte Film. Dit heeft het NFF in samenspraak met de Dutch Academy For Film (DAFF) en ACT Acteursbelangen na onderzoek besloten.

Het Nederlands Film Festival vindt plaats van 24 september t/m 2 oktober 2021. De nominaties worden bekendgemaakt op maandagavond 27 september. Op vrijdagavond 1 oktober is de feestelijke uitreiking van de filmprijzen op het Grolsch Gouden Kalveren Gala in Utrecht.
Over de vernieuwing van de Gouden Kalveren, licht Silvia van der Heiden, Algemeen Directeur Nederlands Film Festival (NFF) toe: “Wereldwijd speelt al jaren de discussie over genderinclusiviteit en deze is ook binnen de nationale en internationale film- en beeldsector urgent. Het NFF beweegt mee met de tijdgeest en heeft ervoor gekozen om, zoals bij de andere Gouden Kalveren al decennia het geval is, het onderscheid tussen man en vrouw bij de acteerprijzen op te heffen.”
Vanwege de populariteit en groei van het aantal (web)dramaseries, gaat de voormalige competitie Televisiedrama vanaf 2021 over naar Dramaserie. Daarbij wordt eenmalig het Gouden Kalf voor Beste Singleplay 2021 uitgereikt, als eerbetoon aan de singleplay, een fictiefilm gemaakt voor onder andere televisie zoals in reeksen De Straat, Centraal en One Night Stands. Deze reeksen komen met de intrede van nieuwe talentontwikkelingsregelingen te vervallen. Vanaf 2022 dingen singleplays afhankelijk van hun lengte mee met Korte Film (tot 70 minuten) en Speelfilm (70+ minuten).

Reacties