Leden van het Domstad Jeugdorkest kunnen weer samen repeteren

Foto: Domstad jeugdorkest

De druk op het welzijn van jongeren is steeds verder opgelopen in het afgelopen jaar. Recente lichtpuntjes zijn lessen op school en live samen sporten. Verdere versoepelingen laten nog even op zich wachten. Wel kunnen jongeren sinds half maart weer live samen muziek maken, voor veel jongeren in Utrecht een belangrijke creatieve en sociale activiteit.

Zo is het Domstad Jeugdorkest eind maart weer begonnen met live repetities. Voordat dat besluit genomen werd heeft het bestuur van de stichting hun eigen protocollen en afwegingskader naast de richtlijnen van de Rijksoverheid, de Gemeente Utrecht en de koepelorganisatie KNMO gelegd. Bestuurslid Marije Schuur: “Echt samenspelen in een orkest, dat waar we als DJO voor bestaan, kán eigenlijk niet online. We hopen met live repetities in de buitenlucht weer toe te komen aan die bestaansgrond.” Het oudste van de vijf DJO-orkesten, bestaande uit jongeren van 15 tot 18 jaar, heeft enkele pilot-repetities gedaan op verschillende besloten buitenplaatsen in Utrecht. “Dat ging behoorlijk goed, al moeten we leden missen die in quarantaine zitten. Ook de kou en de akoestiek zijn natuurlijk niet ideaal. De medewerking van de gemeente en de locaties is heel fijn. Je merkt echt dat iedereen zich in wil zetten om te zorgen dat onze leden veilig kunnen samenspelen.”
Ondanks de kou en de ongebruikelijke locaties zijn ook de leden erg te spreken over de live repetities. “Ik maakte me eerst wel wat zorgen over de veiligheid,” zegt een van de leden, “maar we kunnen goed afstand houden en toch nog de dirigent zien. Het lukt alleen niet om zachtjes met elkaar te kletsen tijdens de repetitie, dat is wel jammer. Maar ik ben allang blij dat ik eindelijk mijn orkestvrienden weer in het echt kan zien. Alleen maar alleen spelen is ook niks.” Na de geslaagde pilot kunnen ook de jongere orkesten, voor kinderen van 7 tot 15 jaar, weer live samenkomen.
Om publieksvorming te beperken worden de locaties van de repetities buiten het orkest alleen kenbaar gemaakt aan geïnteresseerden die mee willen spelen voordat ze besluiten auditie te doen. “In een normaal seizoen hebben we altijd een paar open repetities voor nieuwe instromers. Dit jaar zijn alle buitenrepetities in juni open, om de aantallen wat te spreiden.”
Nu de repetities weer bijna elke vrijdag kunnen doorgaan kijkt het DJO voorzichtig vooruit. Het jaarlijkse Zomerconcert is nog niet afgelast en ook een orkestreis in juli staat in de steigers. “Het blijft afwachten wat er tegen die tijd mogelijk is, natuurlijk. Veiligheid en gezondheid staan voorop, maar we zijn heel blij dat we eindelijk ook weer kunnen bijdragen aan de muzikale en sociale verbinding van onze leden.”

Reacties