“Echter wordt het niet”

Foto: ©Guido Bosua

Op zaterdag 28 november om 19:30 speelt stuk, een voorstelling van 155 en Maas theater en dans gemaakt in en voor de coronawereld, in Podium Hoge Woerd, De Meern. stuk is een actueel stuk van 50 minuten met vier stuks jongens die zin hebben om dingen stuk te maken in een wereld die aan stukken ligt. De voorstelling kwam ondanks en dankzij corona tot stand. Thomas Bos aan het woord over stukgaan en de echtheid van de ervaring.
Hoe kwam stuk tot stand?
Thomas: “We wilden eigenlijk een ander stuk maken: Controle. Dat zou onze grootste voorstelling ooit zijn, maar toen kwam corona en werd het twee jaar uitgesteld. We dachten: dit is blijkbaar nu het leven, we moeten gewoon door, maar wat gaan we doen? We hebben een simpeler format verzonnen: minder techniek, minder decor, meer dans en meer puur de personen. En dat stuk heet dus stuk.”Hoe gaan jullie stuk tijdens de voorstelling?
Thomas: “We zijn voortdurend aan het ontdekken waar de grens ligt. Bij ons gaat een scene niet persé over hoe mooi iemand een beweging uitvoert, maar meer over hoe oprecht het overkomt. In plaats van een ‘val-scene’ helemaal dansant uit-choreograferen, gooien wij zeep op de grond en kijken we wat er gebeurt. Echter wordt het niet. Die spanning voordat je de grens overgaat en je opeens echt valt, het opeens echt stuk is, vinden wij het interessantst.”Echtheid is bij 155 ook altijd een thema. Waarom is dat zo belangrijk?
Thomas: “Dat heeft te maken met ons als performers. Bij ons collectief is de oprechtheid die in elke beweging gevangen zit belangrijk en die verschilt elke keer. Een choreografie uitvoeren op een zeepvloer is dit keer de manier om de ‘echtheid’ in onze bewegingen zichtbaar te maken. Zeep is eigenlijk een simpele vertaling van wat er zich nu op grotere schaal afspeelt. De maatschappij functioneert ook niet helemaal zoals normaal, maar iedereen probeert zich toch te handhaven. We staan met z’n allen op zeep en bluffen ons er doorheen. Het is een struggle, maar uiteindelijk word ik wel enthousiast van mooie dingen die voortkomen uit corona en daar een super vette nieuwe choreografie uit destilleren.”

Reacties