Een historische roman over Elvis Presley van Utrechter Dennis van Tiel

Foto:

In het jaar dat ‘The King’ precies even lang dood is als dat hij leefde, vond schrijver Dennis van Tiel het hoog tijd om de levensjaren van Elvis Presley onder de loep te nemen. In zijn recent verschenen historische roman Jaarringen van een koning nemen diverse sprekers en zelfs een hond je mee naar gebeurtenissen die plaatsvonden in de jaren 1935 tot en met 1977. De roman biedt de lezer een combinatie van geschiedenis, humor, poëzie en natuurlijk een inkijk in het leven van Elvis.

Het begint allemaal bij een omschrijving van Elvis zijn Nederlandse roots. Met Teunis Eliassen, een inwoner van Bunschoten-Spakenburg, die rond 1665 vanuit Nederland richting Lady Liberty vertrok om een nieuw bestaan op te bouwen. En zoals in het boek beschreven staat: “Negen generaties later zou dat uitmonden in de geboorte van de grootste Bunschotenaar aller tijden: Elvis Aaron Presley.”
Het boek bestaat uit korte verhalen en leest dan ook makkelijk weg. Elk hoofdstuk heeft als titel een jaar, bijvoorbeeld 1935, en valt uiteen in twee delen: een verhaal over een historische gebeurtenis in het betreffende jaar, plus een verhaal over wat Elvis meemaakte in het specifieke jaar.
Avonturiers, uitvinders, sporters, politici, artiesten en zelfs een hond vertellen hun verhaal over gebeurtenissen die plaatsvonden in de regeerperiode van de koning van rock-’n-roll, de jaren 1935 tot en met 1977. Elvis wordt van zijn geboorte tot aan zijn vermoedelijke dood beschreven. Een gedicht met een link naar de inhoud sluit vervolgens het hoofdstuk af. De lezer kan overigens ook zijn woordkennis bijspijkeren. Elk hoofdstuk start namelijk met een Dikke Van Dale-woord als ondertitel, inclusief uitleg, welke betrekking heeft op het korte verhaal dat volgt.
Tijdens een van zijn laatste concerten stond zanger Elvis doodziek op het podium om ‘Are You Lonesome Tonight’ te introduceren. Alsof de titel een vraag was, antwoordde de zanger eerlijk dat hij altijd eenzaam is geweest. Niet voor niets laat de schrijver de tekst ‘eenzaam maar niet alleen’ daarom geregeld in het boek terugkomen.
De liefde voor The King gaat heel wat jaren terug bij schrijver Dennis van Tiel. Als negenjarig Utrechts ‘jochie’ zag hij Elvis Presley op televisie als onderdeel van een muziekprogramma dat de carrière van de zanger in de spotlights zette. De beelden van een traag bewegende dikke man in een witte pyjama vol glitters, met een brede riem om zijn middel, lieten een diepe indruk bij de jonge Utrechter achter. “Elvis werd voor mij een nieuwe werkelijkheid. En daar kan je als kind niet genoeg van hebben’. Aldus de schrijver die sindsdien vele platen, cd’s en boeken van en over Elvis Presley verzamelde en geregeld de periodiek Almost in Elvis laat verschijnen.

Reacties