Nieuwe outfit voor 65-jarige nijntje

Foto: Adriaan van Dam

Ter gelegenheid van nijntje’s 65e verjaardag presenteert het Centraal Museum vanaf 20 juni zesentachtig nijntjes in een nieuwe outfit. Internationale mode-studenten uit Nottingham, Hong Kong, Milaan, Mexico en natuurlijk Utrecht creëerden de ontwerpen voor nijntje op uitnodiging van Mercis bv, dat wereldwijd de rechten op Bruna’s werk beheert. nijntje, 65 jaar bron van inspiratie is te zien tot en met 20 september.

Het in 2019 gestarte project Miffy Fashion Design van Mercis bv vormt de basis van de tentoonstelling. Het primaire doel was om Dick Bruna’s liefde voor het creatieve proces te delen en jonge ontwerpers een platform te geven om hun eigen unieke perspectief te delen. Gerenommeerde kunst- en ontwerp academies uit vijf landen hebben meegedaan. Studenten lieten zich inspireren door Dick Bruna’s werk, filosofie en vormgevingsprincipes. Hen werd gevraagd te letten op de haalbaarheid van hun ontwerp, het versimpelen van het ontwerpproces en het integreren van duurzaamheidsprincipes. Het project beoogde inspiratie, ervaring, deskundigheid én ideeën van jong aanstormend talent te bundelen tot een reeks moderne nijntje knuffels die past bij de uitdagingen van deze tijd. Het resultaat is een ‘line-up’ van 86 internationale, hedendaagse ontwerpen voor een 65-jarig Nederlands icoon van wereldformaat. Tussen de ontwerpen zitten bijvoorbeeld een nijntje in ruimtepak, geïnspireerd op de film 2001: A Space Odyssey, een nijntje geïnspireerd op Oaxaca-Mexicaanse volkskunst en een nijntje in een haute couture jurk. De tien beste ontwerpen werden door een jury van vooraanstaande modeontwerpers geselecteerd en worden eind dit jaar beloond met de officiële uitvoering van hun ontwerp.
Bart Rutten, artistiek directeur van het Centraal Museum: ‘Het unieke konijntje dat Dick Bruna ontwierp is na 65 jaar nog steeds springlevend en een inspiratiebron voor jong en oud. Deze presentatie laat zien hoe het beroemde Utrechtse idool ook mode en vormgeving inspireert en we zijn blij dat we jong talent een platform kunnen bieden.’
De vormgeving van de tentoonstelling wordt verzorgd door Bart Guldemond. De 86 nijntjes worden vanaf 20 juni gepresenteerd op een museale catwalk in het Utrecht Lokaal van het museum, dat speciaal gewijd is aan presentaties die verbonden zijn aan de stad.
Vijfenzestig jaar geleden, op 21 juni 1955, zag Dick Bruna’s meest bekende ontwerp het levenslicht: nijntje. Wie kent haar niet? Het witte konijntje dat in haar puurste essentie is weergegeven met slechts een paar zwarte lijnen en een enkel kleurvlak: twee lange oren, twee ronde ogen en een kruisje als mond en neus. nijntje was niet Bruna’s eerste of enige prentenboekkarakter, maar ze werd wel zijn beroemdste. Zijn leven lang bleef ze hem inspireren tot eenvoudige, maar krachtige beeldverhalen. Maar liefst 32 prentenboeken maakte hij over haar. Hij bedacht de verhalen, maakte de illustraties en schreef er ook zelf de teksten bij. Een leven lang was nijntje Bruna’s muze, maar ook andere illustratoren, grafisch vormgevers, kunstenaars, cartoonisten en modeontwerpers vonden in haar geregeld een bron van inspiratie. 
 

Cookieinstellingen