Kunstliefde en UtrechtDownUnder in voomalige bibliotheek

Foto: Kunstliefde

De leegstaande bibliotheek aan de Oudegracht is per mei weer in gebruik. Eigenaar gemeente Utrecht heeft Kunstliefde het gebouw tijdelijk gegund. Het projectteam van Kunstliefde heeft na een een lobby van twee jaar het pand toch uiteindelijk in handen en lanceert er in november de vierde editie van UtrechtDownUnder, een terugkerend evenement met de actuele stand van zaken binnen de kunst gepresenteerd op een bijzondere locatie. 

Eerdere edities van UtrechtDownUnder waren te zien in de historische werfkelders (2013 en 2017) en in de voormalige gevangenis aan het Wolvenplein (2015).
In het enorme historische gebouw wordt vanaf nu gewerkt aan de planontwikkeling van de tentoonstelling waarin circa 70 beeldende kunstenaars zijn opgenomen. Nationaal en internationaal bekend maar ook jong, spraakmakend en nog onbekend talent. Het merendeel uit Utrecht provincie maar ook van ver daarbuiten.
Het pand is tot de verkoop onder de hoede van Ad Hoc. Deze leegstandsbeheerder tekende vorig jaar een zogenaamde raamovereenkomst en krijgt sindsdien als exclusieve partner van de gemeente al het gemeentelijk leegstaande vastgoed in beheer. Bij Ad Hoc ligt de focus behalve op wonen ook op de culturele sector.
Wanneer de gemeente Utrecht de randvoorwaarden voor verkoop of verhuur van dit historische gebouw rond heeft is nog niet bekend. 
Het markante gebouw op de Stadhuisbrug was sinds 1975 in gebruik als bibliotheek nadat V&D verhuisde naar Hoog Catharijne. Nu, 45 jaar later is de bibliotheek verhuisd naar het voormalig postkantoor op de Neude. Voordat de gemeente het hele voormalige V&D-pand in de verkoop zet zal Kunstliefde de ruimte voor de creatieve sector benutten.

Reacties