‘Intellectual heritage’ van Maarten Baas nieuw kunstwerk ingang Bibliotheek Neude

Foto: Bibliotheek Utrecht

De Utrechtse kunstenaar Maarten Baas ontwierp voor de Bibliotheek Neude lichtkunstinstallatie ‘Intellectual heritage’. Het verbindt op een bijzondere manier de drukte van het plein met horeca en festivals, met de relatieve rust en het meer ingetogen karakter van de bibliotheek.

De lichtinstallatie komt boven de luifel van de entree van de Bibliotheek Neude, los van de gevel. Het gebouw zelf blijft zichtbaar door het werk heen. Het kunstwerk wordt op zes punten aan de luifel bevestigd. Dit is een herstelbare ingreep, zodat het cultureel erfgoed volledig intact blijft.
Voor Maarten Baas was de vraag om de wat verstopte en gesloten entree meer uitnodigend te maken, zodat het publiek naar binnen getrokken wordt.
Om een goede selectie van verschillende kunstwerken te maken heeft de bibliotheek een kunstcommissie in het leven geroepen met specialisten op het gebied van kunst. Deze commissie bestaat uit voorzitter Bart Rutten – directeur Centraal Museum Utrecht, Fleur Junier – conservator, Frank Koolen – beeldend kunstenaar en intendant Annelou Evelein – urban curator. Zij schreven de opdracht uit en startten de selectieprocedure met een longlist van 100 Utrechtse kunstenaars. Daaruit selecteerden ze vijf kunstenaars, zowel landelijk en internationaal bekend als aanstormend talent, te weten: Jan Willem Deiman, Frank Halmans, Daan Paans, Jop Vissers Vorstenbosch en Maarten Baas. Vier kunstopdrachten zijn inmiddels gerealiseerd. ‘Intellectual heritage’ van Maarten Baas is het vijfde kunstwerk.
Voor het plaatsen van het kunstwerk is een omgevingsvergunning nodig. Het postkantoor is een beschermd rijksmonument en omdat het kunstwerk buiten het gebouw komt, moet onder andere advies worden gevraagd bij de commissie Welstand en Monumenten en bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). De behandeling van de aanvraag bij de commissie Welstand en Monumenten gebeurt in de openbare vergadering op dinsdag 28 april.

Reacties