Geïsoleerde 70-plussers spelen Wilhelmus samen met de Domtoren

Foto: UU

Op Koningsdag klinkt om 10.00u uit honderden Utrechtse huizen het Wilhelmus, uitgevoerd door 70-plussers die vier weken geleden nog nooit een muziekinstrument hadden bespeeld. Voor deze bijzondere gelegenheid speelt de Domtoren speciaal hetzelfde arrangement mee. Het carillon van het hoogste en meest centrale instrument van Utrecht wordt bespeeld door stadsbeiaardier Malgosia Fiebig. Het uitvoeren van het Wilhelmus samen met de Domtoren is een hoogtepunt waar in vier weken door de ouderen hard naar toe is gewerkt. Het is tevens een bijzondere afsluiting van een periode van thuisisolatie nu de 70-plussers na zes weken vanaf 29 april weer twee geliefden dagelijks thuis mogen ontvangen.
 
De uitvoerenden zijn actieve ouderen die vanwege de corona crisis opeens aan huis gebonden kwamen te zitten en in isolatie dreigden te geraken. Via het maatschappelijke amateurkunst educatie project Thuis met DUMS van De Utrechtse Muziekschool kregen zij de mogelijkheid om in vier weken tijd middels een dagelijkse videoles en contactmoment met de docent gratis een van de ruim twintig verschillende muziekinstrumenten te leren bespelen. Zo hadden de deelnemers vanuit hun eigen huis dagelijks contact met hun medecursisten – immers, muziek maak je samen – en hadden ze een bezigheid die afleiding biedt en zorgt voor structuur in de dag. Alle deelnemende instrumenten – van klarinet tot contrabas en van harp tot accordeon – zullen, voorafgegaan door het luiden van de klokken van de Dom, om 10.00u verspreid door heel Utrecht vanuit de huizen van de ouderen via balkons, open ramen en deuren te horen zijn. De spelers zelf zijn via een videomontage met elkaar verbonden.
Omdat Koningsdag een feest is van alle Utrechters, stelt DUMS de arrangementen voor iedereen beschikbaar middels eenvoudige bladmuziek voor de verschillende soorten instrumenten op www.dums.nl. Het project Thuis met DUMS werd eind maart opgezet in samenwerking met de gemeente Utrecht vanuit de overtuiging dat er in de maatschappij een belangrijke rol is weggelegd voor amateurkunst educatie, juist ook in crisistijd. 
 

Reacties