Online Dicht-challenge in kader van 75 jaar vrijheid

Foto: Zimihc

In het kader van 75 jaar vrijheid zou ZIMIHC theater Zuilen afgelopen maart dichtworkshops organiseren op 8 basisscholen in Utrecht Noordwest. Dit veranderde door de coronamaatregelen, geheel onverwacht, in een online Dicht-challenge. Met behulp van een online snelcursus van dichter Menno Smit werden kinderen uitgedaagd te dichten, met 75 jaar vrijheid als inspiratie.

Alle gedichten zijn vanaf 25 april te vinden op de website www.woordenindewijk.nu. Het oorspronkelijke plan was om met een postercampagne in Utrecht Noordwest de wijkbewoners bewust te maken van het jonge dichttalent in de wijk en dat dit jaar 75 jaar vrijheid wordt gevierd. Een QR-code op de posters verwijst naar bovenstaande webpagina waar bezoekers uitgenodigd worden om zelf thuis een gedicht uit te printen en voor het raam te plakken. Om zo gezamenlijk zichtbaarheid te geven en 75 jaar vrijheid te vieren en gedenken.
“Wie had bij aanvang van het project kunnen bedenken dat we daadwerkelijk aan huis gekluisterd zouden zijn en niet op 4 en 5 mei de straat op kunnen om samen vrijheid te herdenken en vieren?” aldus cultuurcoach Tjarda van Vugt. “Dat maakt het enigszins pijnlijk maar ook wel weer mooi en toepasselijk: dat we met het ophangen van een poster thuis kunnen laten zien dat we solidair zijn én zichtbaarheid geven aan 75 jaar vrijheid. Ook al zijn we geïsoleerd. Het coronavirus houdt ons nu in de greep, maar hopelijk kunnen wij op deze manier bijdragen om 4 en 5 mei in deze tijden niet te vergeten.”
Een gedeelte van het oorspronkelijk project van ZIMIHC kan door de opgelegde coronamaatregelen helaas niet plaatsvinden, zoals de voordracht van de gedichten tijdens Dodenherdenking bij het monument voor Zuilense gevallenen en in ZIMIHC
theater Zuilen. De organisatie heeft besloten op het ZON festival (13 september 2020) de gedichten alsnog voor te laten dragen of zelfs op muziek laten zetten. Afhankelijk van hoe de coronamaatregelen verder uit pakken kunnen rond die tijd de verschillende gedichten nog een plek krijgen in de fysieke openbare ruimte.
ZIMIHC realiseert dit project met financiële steun van de Gemeente Utrecht, in samenwerking met DUIC. DUIC zal het winnende gedicht paginagroot in de papieren editie van 25 april plaatsen en vanaf 26 april iedere dag een gedicht publiceren op haar mediakanalen. Ook het Bevrijdingsfestival Utrecht en Utrecht Marketing zullen in mei online aandacht geven aan de ingezonden gedichten. De gedichten kun je vanaf 25 april bekijken en uitprinten via www.woordenindewijk.nu.

Reacties