Museum Huis Doorn verlengt huur landhuis Oud-Amelisweerd

Foto: Wikipedia, CC BY-SA 3.0 nl

Museum Huis Doorn is sinds mei 2019 de nieuwe, tijdelijke huurder van Landhuis Oud-Amelisweerd. Het huurcontract was in principe voor één jaar met de mogelijkheid van verlenging met nog een jaar. Onder de huidige uitzonderlijke omstandigheden kan Museum Huis Doorn geen nieuwe huurovereenkomst voor een jaar afsluiten. Wel wordt de expositie My Home, My Castle. Sporen van bewoning, die al in voorbereiding was, gerealiseerd gedurende de zomermaanden. Tenzij openstelling van musea nog langere tijd niet is toegestaan.

Wethouder Cultuur en Erfgoed Anke Klein: ‘Ik ben dankbaar dat Museum Huis Doorn met deze ongetwijfeld weer bijzondere expositie op een mooie manier, voor nu, afscheid neemt van Landhuis Oud-Amelisweerd. Het verheugt me dat ook de vrijwilligers zich hier voor in willen zetten. Hun betrokkenheid maakt het succes van de exposities mogelijk. De vrijwilligers zijn essentieel voor het goed functioneren van het landhuis.‘
Herman Sietsma, directeur Huis Doorn: ‘We hebben, met dank aan de vrijwilligers en aan de gemeente Utrecht, een mooi jaar achter de rug waarin de unieke kwaliteit van het Landhuis Oud-Amelisweerd goed tot haar recht is gekomen en waarin vele bezoekers hiervan hebben kunnen genieten. We hopen van harte dat deze ervaring bijdraagt aan een blijvende culturele bestemming van Oud-Amelisweerd!’
Op 10 juni 2019 opende Pop-Up Museum Oud-Amelisweerd haar deuren. Tot de verplichte sluiting nam het aantal bezoekers sterk toe. In minder dan jaar tijd hebben bijna 11.000 mensen de verschillende exposities bezocht. In het pop-up museum heeft Museum Huis Doorn inmiddels drie exposities verzorgd: Wonderkamers, Dress to Impress en Theater van Papier. Uiteenlopende exposities die altijd verbinding maakten met de historie van Landhuis Oud-Amelisweerd en de Utrechtse kastelen en landhuizen.
In de nieuwe tentoonstelling My Home, My Castle. Sporen van bewoning kunnen bezoekers straks op de begane grond van het huis op een creatieve manier kennis maken met vroegere eigenaren en huurders van het huis Oud-Amelisweerd. Op de verdieping kunnen bezoekers ervaren hoe kunstenaars uit onze tijd zich hebben laten inspireren door het verhaal achter dit unieke huis en andere bijzondere huizen. Voor de expositie My Home, My Castle heeft Museum Huis Doorn met succes bijdragen verworven van enkele fondsen.

Reacties