Spaanse dichter Álvaro Salvador schrijft ode aan Utrecht in het kader van start Vuelta

Foto: pixabay

Op 21 maart viert het Utrechts Stadsdichtersgilde voor de tweede maal World Poetry Day, onder de noemer: Het Utrechts Stadsdichtersgilde Nodigt Uit. Omdat dit jaar de Spaanse wielerronde Vuelta in Utrecht start, kent deze dag een Spaans tintje: Álvaro Salvador, dichter uit de stad Granada – net als Utrecht een UNESCO City of Literature, zal hoofdgast zijn.

Dankzij een samenwerking tussen Het Utrechts Stadsdichtersgilde, Instituto Cervantes Utrecht, the Centre for the Humanities en de UNESCO Cities Of Literature Utrecht en Granada, komt Álvaro Salvador in maart een aantal dagen naar Utrecht. Zijn bezoek dient tevens ter inspiratie voor zijn ode aan Utrecht, die hij in augustus rond de start van de Vuelta aan de stad zal aanbieden.
Vrijdag 20 maart verzorgt hij eerst een programma voor studenten op het Instituto Cervantes aan het Domplein. Zaterdagavond 21 maart, 20u, is hij hoofdgast tijdens de viering van World Poetry Day in Karel V: Het Utrechts Stadsdichtersgilde Nodigt Uit, samen met de Utrechtse dichter Astrid Lampe en singer-songwriter Rick Treffers. De toegang hiervoor is gratis.
Álvaro Salvador Jofre (1950), uit Granada, is professor in de Spaanse en Latijn-Amerikaanse literatuur en een van de vooraanstaande Spaanse dichters, o.a. winnaar van de Federico Garcia Lorca Prijs. Hij heeft meerdere bundels, enkele romans en toneelstukken op zijn naam staan en was o.a. directeur van het Latin American Studies Seminar van de universiteit van Granada.
Astrid Lampe (1955), uit Utrecht, is dichter, acteur, regisseur en geeft les aan de Rietveld Academie. Voor haar werk kreeg ze o.a. de Gerhardt Poëzieprijs. Dit jaar verscheen bij crU het Poëzieweekgeschenk 2020: Een sterke suikerlobby.
Van Rick Treffers, uit Valencia, verschenen CD’s in het Engels, met zijn band Mist, in het Nederlands als solo-artiest én in het Spaans als El Turista Optimisa. Vorig jaar verscheen van hem het boek: Ik wou dat ik jouw leven had.

Reacties