Sporen van Moesman in Kunstliefde

Foto: Kunstliefde

Stichting Muzum organiseert in 2020 een stadsbreed eerbetoon aan oud Kunstliefde kunstenaarslid, Johannes Hendrikus ofwel Joop Moesman (1909 – 1988), onder de titel Moesmania2020. Kunstliefde doet mee aan dit eerbetoon met de tentoonstelling Sporen van Moesman.

Joop Moesman was lid van Kunstliefde tot 1958 evenals van het Grafisch Gezelschap De Luis (tot 1960). De tentoonstelling toont zowel historische stukken en werken van tijdgenoten van Moesman als werk van hedendaagse (o.a.Utrechtse) kunstenaars. Zo zijn er werken te zien van tijdgenoten zoals Willem van Leusden en Willem Wagenaar als ook van kunstenaars als Charles Donker en Peter van Poppel die hem portretteerden. Ook zijn er tekeningen van Moesman zelf te zien. 
Bijzondere aandacht wordt gegeven aan het in Utrecht ontbrekende schilderij ‘het Gerucht’ (1937). Het gerucht is wellicht het bekendste werk van Moesman. Het werd in de jaren ‘50 onder meer afgedaan als ’een min of meer onsmakelijk geval van een textielloze juffer’ en op een Utrechtse tentoonstelling van Kunstliefde op last van de burgemeester verwijderd. 
Verder is in de tentoonstelling werk te zien van hedendaagse kunstenaars die de randen van het surrealisme volgen zoals o.a. Erik Rijssemus (schilderijen), Paul Klemann (schilderijen), Petra Berghorst (grafiek), Luuk Huiskes (fotografie), Gerard van Santen (werk op papier) en Paul Bogaers (fotografie/collages).
Ook is de door de Stadsschouwburg geweigerde foto te zien van fotograaf Jaap van de Klomp, welke hij maakte n.a.v. het schilderij van Moesman ‘Het avonduur’; een vrouw gezeten aan een tafel met een paar fraaie ontblote borsten… 
Net als de surrealisten tillen ze de werkelijkheid naar een ander plan. Kenmerkend zijn absoluut onverwachte en verrassende combinaties waarin de fantasie de vrije loop heeft.
De werken uit verschillende privécollecties en van werkende kunstenaars zijn geselecteerd door Luuk Huiskes. Andere deelnemers aan Moesmania2020 zijn onder meer het Centraal Museum met de grote tentoonstelling ‘De tranen van Eros’ (15 februari t/m 24 mei), KuuB ruimte voor kunst en cultuur, de Kunstuitleen, de Stadsschouwburg Utrecht en Galerie Niek Waterbolk.

Reacties

Cookieinstellingen