Expositie in Stadsschouwburg over Moesman

Foto:

Historicus en tv-persoonlijkheid Maarten van Rossem heeft gisteren het nieuwe jaar geopend met een expositie in Stadsschouwburg Utrecht rondom ‘Het gerucht’, het iconische schilderij van de Utrechtse surrealist en kalligraaf Johannes Hendrikus (Joop) Moesman (1909 – 1988). 

Naast een vergrote afbeelding van ‘Het gerucht’, het raadselachtige schilderij waarmee Moesman toetrad tot de kring van internationale surrealisten en zich het predicaat ‘enige echte Nederlandse surrealist’ verwierf, worden werken getoond van vijf hedendaagse Utrechtse kunstenaars (Jeroen Hermkens, Niels de Hoog, Luuk Huiskes, John Noy en Bas van Setten) die zich erdoor lieten inspireren.
De feestelijke opening in de Stadsschouwburg is de opmaat voor vijf maanden aan exposities en andere evenementen in o.a. Genootschap Kunstliefde (vanaf 31 januari), de Kunstuitleen, het Centraal Museum (15 februari t/m 25 mei), en tijdens MoesMánia2020 van 15 tot 29 februari. In die periode wordt verwezen naar een 25-tal locaties in de Utrechtse binnenstad die verbonden zijn met hoe de stad een belangrijke positie kon innemen in de wereld van het surrealisme en het magisch realisme.

Reacties