Ruim 8.300 bezoekers tijdens 16e editie Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht

Foto: Majanka Fotografie

De 16e editie van het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht dat van 27 tot en met 30 december 2019 plaatsvond, was in meerdere opzichten een succes. Vrijwel alle van de 31 concerten waren uitverkocht wat resulteerde in ruim 8.300 bezoekers. De kinder- en familieconcerten en activiteiten tijdens My First Festival trokken ruim 3.200 bezoekers.

De combinatie van grote namen als Boris Brovtsyn, Amihai Grosz, Jens Peter Maintz, Lars Vogt en Torleif Thedéen met de opkomende generatie van toptalenten als Noa Wildschut, Sonoko Miriam Welde, Johan Dalene en Alexander Warenberg zorgde voor een ongekende chemie met Janine Jansen als vebindend element en stralend middelpunt. Hoogtepunten vormden het feestelijke openingsconcert, de Kerkenmarathon, de uitvoering van het Divertimento van Béla Bartók door alle 22 festivalmusici en de uitvoering van De Boom met het Oor voor bijna 800 kinderen en hun (groot)ouders.
Jansen keerde dit festival na afwezigheid van twee jaar terug als eenmalig programmeur waarna zij jaarlijks een bevriende musicus zal vragen de programmering op zich te nemen. Zelf zal zij op de achtergrond artistiek nauw bij het festival betrokken blijven. Als eerste heeft Janine altviolist Amihai Grosz gevraagd om het programmerstokje over te nemen.
Een van de bijzondere kenmerken van het Internationaal Kamermuziek Festival is de rendez-vous van musici die elkaar al vaak jaren kennen uit het internationale concertcircuit. Grosz zegt hierover: ‘We zijn het hele jaar druk, maar op dit festival kunnen we eindelijk samen komen én spelen. Het voelt als thuiskomen bij goede vrienden, very easy, zonder egoïsme. Dit werkt door in de manier van ons samenspel en onze onderlinge communicatie. Dit gevoel van vriendschap voelt óók het publiek. Ik ben bijzonder vereerd dat Janine mij heeft gevraagd, maar ik besef dat wat zij heeft neergezet, iets heel bijzonders is. Daarom heb ik haar voorgesteld om bij wijze van overgangsjaar in 2020 samen de programmering te verzorgen en in 2021 alleen de artistieke leiding op mij te nemen.
De volgende editie van het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht vindt plaats van 27 tot en met 30 december 2020.

Reacties