Terugkeer Internationaal Kamermuziek Festival met Janine Jansen

Foto: kamermuziekfestival

Van 27 tot en met 30 december is de oude binnenstad van Utrecht na vijf jaar weer het winterse decor voor het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht. Ook keert violiste Janine Jansen na twee jaar afwezigheid terug in een nieuwe rol als artistieke voorvrouw. Zij heeft een programma samengesteld met tophits uit het kamermuziekrepertoire, onbekendere parels, vrolijke kinder- en familieconcerten en een nieuwe compositie die in de Nicolaïkerk tijdens de Kerkenmarathon zijn wereldpremière beleeft.

Na deze editie zal Janine een jaarlijks wisselende programmeur uitnodigen om de invulling van het festival vorm te geven en interessante musici naar Utrecht te halen. Voor 2020 heeft ze Amihai Grosz uitgenodigd, de Israëlische altviolist die sinds een aantal jaar aanvoerder is bij de Berliner Philharmoniker.
Met de terugkeer naar de geliefde periode tussen kerst en nieuwjaar is ook gekeken naar de festivalformule om deze meer kleur en diepgang te geven. Zo worden de buurtbewoners van Overvecht opgezocht met de serie Appeltaartconcerten en worden bezoekers naar concerten gehaald die niet vanzelfsprekend naar de concertzaal komen. Een rode draad van de programmering vormt talentontwikkeling, met de zogenoemde New Generation: rijzende sterren van de nieuwe generatie met musici als Noa Wildschut, Timothy Ridout en Alexander Warenberg. Zij spelen intensief samen met Janine en bekende musici als Boris Brovtsyn, Amihai Grosz, Jens Peter Maintz, Lars Vogt en Torleif Thedéen. Zo opent en sluit festival met concerten in de Grote Zaal van TivoliVredenburg waarbij alle internationale festivalmusici het podium delen met deze groep jonge musici.
Het festival presenteert klassieke meesterwerken als Schuberts ‘Der Tod und das Mädchen’, het Strijksextet, opus 18 van Brahms en Dvoráks Pianokwintet naast zelden uitgevoerde werken als het Sextet van Korngold en Johannes van Bree’s Allegro voor vier strijkkwartetten. Ook het Fluitkwartet van Lex van Delden klinkt en het meeslepende en bijzondere strijkkwartet met twee cello’s van Arenski. Het virtuoze duo BartolomeyBittmann speelt tijdens een late night concert jazzrockcomposities van hun laatste album Dynamo waar Janine zeker nog even acte de présence zal geven. En tijdens de traditionele Kerkenmarathon beleeft To everything there is a season van de Zweedse componist Britta Byström de wereldpremière, uitgevoerd door Janine en het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor onder leiding van Wilma ten Wolde.
Verder staan de Verborgen Juwelen op het programma, de succesvolle concertserie op bijzondere, historische locaties in de Utrechtse binnenstad. En de Wandelconcerten die starten met een Bach-programma in de Geertekerk en vervolgens uitwaaieren in twee verschillende muzikale tochten langs Sonnenborgh en Paushuize of via Palladio naar het Maltezerhuis. Ook is er een sneak preview van de documentaire Artemis: The Neverending Quartet die volgend jaar in première gaat. Voor het jonge publiek zijn er muziektheatervoorstellingen met onder meer Trio Diamanda, My First Festival op zaterdag en een de familievoorstelling De Boom met het Oor met het Ardemus Saxofoonkwartet en verteller Dieuwertje Blok.

In 2003 startte violiste Janine Jansen samen met Muziekcentrum Vredenburg en Fonds 21 (toen nog: SNS Reaal Fonds) een kamermuziekfestival in Utrecht. Wat begon als kleinschalig project van drie dagen tussen kerst en nieuwjaar in de kleine zaal van Vredenburg groeide al snel uit tot een evenement van naam met steeds meer concerten en een groot aantal bezoekers. In 2014, bij de opening van TivoliVredenburg verhuisde het festival naar de maand juni. Na vijf succesvolle zomeredities keert het festival op verzoek van velen terug naar de intieme periode van kerst.

Reacties