Bewoners Sterrenwijk kiezen zelf nieuw kunstwerk

Foto: pixabay

Sterrenwijk krijgt een nieuw kunstwerk. Welk kunstwerk het wordt, mogen de bewoners van de wijk zelf beslissen. Kunstenaars(groepen) Monique Broekman, de Tilburg Cowboys en Maurice van Es & Luka Karssenberg maakten deze zomer kennis met de wijk en met haar bewoners. Ze hadden ieder een unieke manier om met wijkbewoners in gesprek te komen en inspiratie op te doen voor het kunstwerk. Op vrijdag 18 oktober presenteren de kunstenaars hun plannen aan de wijkbewoners in buurtcentrum Sterrenzicht. Na de presentaties draagt burgemeester Jan van Zanen bij aan de opening van het stembureau. De wijkbewoners hebben een week de tijd om te stemmen op hun favoriete werk en de winnaar wordt op maandag 28 oktober bekend gemaakt. Het gekozen kunstwerk krijgt in 2020 een permanente plek in de wijk.

Wat voor kunst willen Sterrenwijkers? Om daar achter te komen trokken de Tilburg Cowboys met een ‘krachtkar’ door de straten om de totaalkracht van Sterrenwijk te meten, sprak Monique Broekman in haar Studio Sterrenwijk voor het buurtcentrum een maand lang met bewoners over sport, verleden en toekomst. Het kunstenaarsduo Maurice van Es & Luka Karssenberg ging langs de deuren om bewoners te vragen naar oude foto’s en persoonlijke verhalen. Zo kwamen deze kunstenaars aan informatie en ideeën voor een permanent kunstwerk voor de wijk. De foto’s en plannen van de kunstenaars die zij vrijdag presenteren zijn schetsontwerpen. De exacte locatie en de uitvoering kunnen nog veranderen tijdens de realisatie ervan.
In Sterrenwijk, een kleine wijk met een sterke sociale samenhang aan de rand van het centrum, is binnen het kunstproject een belangrijke rol weggelegd voor de bewoners. Van de fase van ideevorming en de locatie in de wijk, tot en met de uiteindelijke keuze voor het kunstwerk. Het project is een initiatief van de gemeente Utrecht en sociaal makelorganisatie Dock Utrecht. De kunstenaars zijn geselecteerd naar aanleiding van een vooronderzoek in de wijk door een onafhankelijke adviescommissie in nauwe samenwerking met het wijkbureau van de gemeente en Dock Utrecht. Zij kozen voor deze kunstenaars vanwege hun gevoel voor het sociale netwerk in de buurt en hun ervaring met werken in een (volks)wijk.

Reacties

Cookieinstellingen