Pianisten zetten Domtoren vanaf vandaag in het licht

Foto: Mr. Beam

Christiaan Kuyvenhoven is de eerste in een reeks pianisten die vanaf vandaag, dinsdag 15 oktober tot en met 21 december ’s avonds op het Domplein in Utrecht spelen met het klank- en lichtspel ‘Keys of Light’. Na de premièreavond bespelen uiteenlopende pianisten dit bijzondere kunstwerk waarmee een spel ontstaat tussen muziek, licht en architectuur, voor het publiek geprojecteerd op de Domtoren.

De slimme software analyseert de muzikale input en zet iedere pianotoets om in een spectrum aan ontwerpen die vervolgens worden geprojecteerd. Daardoor is geen optreden hetzelfde; de ontwerpen variëren en transformeren bij ieder spel, waarmee telkens een nieuw beeld ontstaat. Een kunstwerk als ‘Keys of Light’ is nooit eerder op deze schaal in Nederland vertoond, waardoor deze interactieve lichtinstallatie uniek mag worden genoemd. Christiaan Kuyvenhoven, bekend van onder meer de Nationale Opera en het Koninklijk Concertgebouw Orkest en jurylid van het Frans Liszt Pianoconcours, speelt bij de feestelijke première van ‘Keys of Light’, dinsdagavond 15 oktober om 21.00 uur.
Domtoren in de steigers
De Domtoren, hét Utrechts icoon, staat volledig in de steigers vanwege een ingrijpende restauratie. Vanaf 16 oktober tot 21 december biedt ‘Keys of Light’ allerlei pianisten, van jong tot oud en van amateur tot professional, de gelegenheid te spelen en op die manier hun eigen projecties te creëren. ‘Keys of Light’ is in principe elke avond te zien en te horen, op de woensdag- en zondagavonden na.
Mr. Beam, de Utrechtse studio die ‘Keys of Light’ heeft ontwikkeld, is actief over de hele wereld. Het bedrijf heeft talrijke creatieve voorstellingen ontworpen voor uiteenlopende projecten, zoals La Fête des Lumières in Lyon, het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden, iLight Singapore, de band Kensington, het Van Gogh Museum, Lichtfestival Gent en Holland Opera. Mr. Beam is ook de maker van ‘hier woont nijntje’, een projectie die vanaf de eerste dag van de wintertijd elke avond op de gevel van het nijntje museum in Utrecht te zien is.
Het evenement ‘Keys of Light’ is een initiatief van de Stichting Utrechts EigenDom, die financiële bijdragen wil werven voor de restauratie van de Domtoren. Eerste doel van de stichting is geld op te halen voor de kunstzinnige aanlichting van de Domtoren. Het lichtkunstwerk ‘In Lumine Tuo’ van Speirs + Major uit London is ten behoeve van de restauratie van de Domtoren geheel gedemonteerd en verwijderd. Voorzitter Olav
Rosenberg van de stichting: “Wij zouden het geweldig vinden als met steun van de stad, bewoners, het bedrijfsleven en de culturele fondsen deze geweldige illuminatie van de Dom vernieuwd, verbeterd en duurzaam terug kan komen na de restauratie. Onze eigen Dom moet weer gaan stralen na de restauratie van vijf jaar!” aldus Rosenberg.
Bijdrage voor de Domtoren
Aan iedereen die op de piano meedoet met ‘Keys of Light’ wordt gevraagd een bijdrage te geven voor de restauratie van de Domtoren. Ook het aanwezige publiek kan doneren voor de Dom. Olav Rosenberg: “Wij hopen dat zoveel mogelijk mensen van binnen en buiten Utrecht naar het Domplein komen. Vanaf medio oktober beginnen de donkere dagen voor de Kerst, het is gezellig met de sfeerverlichting in de binnenstad en de Domtoren wordt muzikaal in het licht gezet”, zegt hij. “Echt, dit wordt heel bijzonder.”

Reacties