Joost Vandebrug winnaar Filmprijs van de Stad Utrecht op Nederlands Film Festival

Foto: NFF

De Filmprijs van de Stad Utrecht 2019 gaat dit jaar naar Joost Vandebrug. Hij ontvangt deze prijs voor zijn documentaire Bruce Lee & the Outlaw. Vandebrug volgt daarin 6 jaar lang de dakloze Nicu en zijn beschermheer Bruce Lee in de straten en metrotunnels van Boekarest. Vandebrug geeft een uniek inkijkje in een ondergrondse wereld, die meestal verborgen blijft. Het college van b en w kende de prijs toe, bestaande uit €7.500,-, een beeldje van kunstenaar Joost van den Toorn en een oorkonde.

De jury komt bijvoeglijke naamwoorden te kort als het gaat om de winnaar van de Debuutcompetitie: “Urgent, uniek, subtiel, schrijnend en betrokken. Een soort LSD trip, die echter maar al te realistisch is, nog eens versterkt door het impressieve geluidsontwerp.” Aldus het juryrapport.
Het Nederlands Film Festival (NFF) kent een aparte competitiecategorie voor het beste debuut. Elk jaar wordt het beste regiedebuut bekroond met de Filmprijs van de Stad Utrecht. Deze erkenning helpt debutanten hun plek te veroveren tussen de gevestigde orde. De prijs verbindt hun werk en hun naam voor goed aan het Nederlands Film Festival. Het NFF biedt net afgestudeerde makers van diverse Nederlandse film- en kunstopleidingen een podium. Hun werk wordt tijdens het festival getoond aan publiek en toekomstige collega’s. Dit jaar waren er 85 inzendingen voor de Debuutcompetitie. Een onafhankelijke vakjury bestaande uit Katja Draaijer, Frodo Kuipers en Aaron Rookus koos hieruit 3 genomineerden en de uiteindelijke winnaar. De andere twee genomineerden waren Wiep Teeuwisse met de animatiefilm Intermission Expedition en Rudi Brekelmans met de korte fictiefilm getiteld Medulla.
De gemeente Utrecht reikt de Filmprijs van de Stad Utrecht sinds 1983 uit; sinds 2005 in de huidige vorm. Met de prijs ondersteunt de gemeente Utrecht het NFF om nieuwe makers te helpen bij het zetten van de eerste échte stappen in de film- en televisiewereld. De competitie helpt hen ook bij het verbreden van hun professionele netwerk en stimuleert hen om hun talent te blijven ontwikkelen en inzetten.
Op maandag 30 september tijdens de Talent Awards Ceremonie in de Utrechtse Stadsschouwburg vond de prijsuitreiking plaats.

'

Reacties

article
72828
De Filmprijs van de Stad Utrecht 2019 gaat dit jaar naar Joost Vandebrug. Hij ontvangt
https://utrecht.nieuws.nl/kunstcultuur/72828/joost-vandebrug-winnaar-filmprijs-van-de-stad-utrecht-op-nederlands-film-festival/
2019-10-01T11:34:46+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/340/2019/10/01113424/Joost-.jpg
Kunst & Cultuur