Stadsdichtersgilde krijgt nieuwe Gildemeester

Foto: pixabay

Onlangs nam Onno Kosters na ruim twee jaar (1 januari 2017 – 31 augustus 2019) afscheid als Gildemeester van het Utrechts Stadsdichtersgilde, dat uit veertien dichters bestaat. Kosters wordt opgevolgd door Ruben van Gogh.

Onder zijn leiding als opvolger van Alexis de Roode werd het Stadsdichtersgilde verjongd door de komst van Hanneke van Eijken, Vicky Franken en Daniël Vis, en zagen onder andere de bundels Dichterbijen/Poet Bees (2017; met Carol Ann Duffy), Dichters bij Wilhelmina (2018) en Regels voor Europa (2019) het licht. Op 21 maart 2019 werd World Poetry Day voor het eerst in Utrecht georganiseerd, een initiatief dat de komende jaren wordt voortgezet. Kosters schreef dertien Stadsgedichten, onder meer t.g.v. de aanleg van het ‘bunkerpad’ bij Oud Amelisweerd, het twintigjarig bestaan van Leidsche Rijn en de aanslag op de tram in maart 2019. In oktober verschijnt nog zijn gedicht ‘Denk aan de Dom’, dat de gemeenteraad er in 2059 aan moet herinneren op tijd te beginnen met de volgende renovatiecyclus van de Domtoren.
Onno Kosters wordt opgevolgd door Ruben van Gogh, die de functie eerder bekleedde in 2011/2012. Van Gogh is dichter en librettist. Hij debuteerde met De Man van Taal (Prometheus, 1996) en zijn laatste bundel, De Jeumont-Heidmann schakelwals, werd in 2015 uitgegeven door het Literatuurhuis te Utrecht. Ook schreef hij een aantal libretto’s voor ‘Utrechtse’ opera’s: De Werkspoor Korenopera, Martine & Martinus en de stadsopera Onderweg.

Reacties