(HE)ART OF STEAL, beeldentuin bij Grand Hotel Karel V

Foto: Jeroen Jacobs

Op zaterdag 29 juni gaat in de tuinen van Grand Hotel Karel V een nieuwe beeldententoonstelling getiteld (HE)ART OF STEAL van start. Voor de tweede keer is galeriehouder Eric Morren van Morren Galleries de curator van de tentoonstelling. Twee Belgische en twee Nederlandse kunstenaars zijn geselecteerd om gedurende de zomermaanden een serie indrukwekkende sculpturen te presenteren. Iedereen is uitgenodigd om een kijkje te nemen bij de beelden in de tuinen van het hotel die achter de kloostermuren verstopt liggen.

Van Hollandse bodem is Jeroen Jacobs (1979) die met oud ijzer levensgrote diersculpturen creëert die zowel robuust als verfijnd zijn. Met onderdelen uit voertuigen en machines, maar ook buizen, platen, hoefijzers, schroeven, et cetera, last hij zijn wonderlijk realistische beelden in elkaar. De tweede Nederlandse kunstenaar is Irma Horstman (1960, Zelhem). Typerend voor het abstracte werk van Horstman is het zoeken naar een verbinding tussen organische vormen van mens en natuur. Haar lang gerekte stalen beelden doen soms denken aan prehistorische of primitieve objecten waar men in lang vervlogen tijden bij elkaar kwam om de goden aan te roepen of offers te brengen. De Belgische Philippe Timmermans (1957, Wilrijk) legt zich toe op het verbeelden van krachtige, atletische manfiguren in brons met een monumentaal karakter. Het brons combineert hij met sokkels van cortenstaal, maar op zo’n wijze dat deze onderdeel zijn van het kunstwerk. Zijn landgenote Gerda de Jonghe (1952, Lennik) is geschoold op de academies van Anderlecht, Aalst, Liedekerke en Ninove. Ze werkt afwisselend met keramiek, polyester of brons. De grote Paaseiland-achtige koppen die zij in de tuinen van Karel V zal exposeren, zijn gemaakt van polyester en voorzien van een coating van cortenstaal.
“Misschien wel tot nu toe het best bewaarde geheim van Utrecht!”, zoals Leo Hollman, directeur van Grand Hotel Karel V, vertelt. “Veel voorbijgangers denken dat het terras enkel bestemd is voor onze hotelgasten en lopen door. Zonde, want je bent echt even in een andere wereld zodra je de poort aan de Springweg binnenstapt”, vertelt Jet Aalders, manager van de Bistro. Dat is de reden waarom Grand Hotel Karel V iedereen van harte uitgenodigd om heerlijk te komen dwalen door de tuinen van het hotel. In de zomermaanden is het extra leuk om de tuinen te bezoeken. Kom langs op Open Tuinendag, zaterdag 29 juni, waarbij naast de tuinen van Karel V ook vele andere tuinen in de buurt opengesteld worden. Geniet tijdens Struinen in de Tuinen, zondag 7 juli, van de muziek van singer-songwriters ‘Eyes of Ruby’ op het terras. Of kies een ander moment om rustig een kijkje te nemen bij de beelden en tuinen van Grand Hotel Karel V. In het hotel vindt u krantjes met meer informatie over de rijke geschiedenis en de unieke bomen in de tuinen. Strijk daarna neer op het terras om de speciale Karels zomercocktail te proeven, met rozemarijn uit de kruidentuin. De poort staat altijd open!

Reacties

0