Tentoonstelling With Pride in het Stadskantoor

Foto: gemeente Utrecht

Sinds 1 juni is de tentoonstelling With Pride te zien in het Stadskantoor. De tentoonstelling, een initiatief van IHLIA LGBT Heritage, was eerder te zien in Amsterdam en Eindhoven.

With Pride is gewijd aan de turbulente strijd om lhbti-rechten. Een strijd die veel progressie heeft geboekt, maar ook nog altijd aan de orde van de dag is. Denk bijvoorbeeld aan de weigering van de omstreden anti-homoprediker Steven Anderson, of de Nashville-verklaring die Nederland een tijd in zijn greep hield. Deze emancipatiestrijd, die tot vandaag de dag nog lang niet gestreden is, wordt door With Pride in beeld gebracht.
Het startsein van With Pride werd gegeven met de tentoonstelling in de OBA Oosterdok te Amsterdam. Bezoekers worden welkom geheten in een wereld van lesbische guerrilla’s, safe sex activisme, Gay Games en disco’s met acid house. Bijzondere stukken uit de collectie van IHLIA LGBT Heritage, aangevuld met foto’s en persoonlijke verhalen van pioniers die er destijds bij waren, scheppen een beeld van wat de emancipatiestrijd heeft opgeleverd voor lhbti’ers en voor de samenleving als geheel. Samen met de bezoeker maakt With Pride de balans op: er is al veel voortgang geboekt, maar er is nog een lange weg te gaan.
With Pride blijkt een welkome tentoonstelling die plaatsvindt in een tijd van zorgen over de voortgang van de emancipatie. Die zorgen leven wereldwijd, door de opkomst van nieuwe, conservatieve leiders in bijvoorbeeld Amerika en Brazilië, maar ook dichterbij – in Nederland, waar homofobie nog altijd aan de orde van de dag is. Denk bijvoorbeeld aan de discussie over de beledigende woorden van Johan Derksen in het programma Veronica Inside en het tegengeluid van de hashtag #SorryJohan, en de recente weigering van de omstreden anti-homoprediker Steven Anderson.

Reacties