Tentoonstelling over de Biblebelt in Museum Catharijneconvent

Foto: Sjaak Verboom

Deze zomer, van 7 juli t/m 22 september, is in Museum Catharijneconvent de tentoonstelling Biblebelt te zien. De Biblebelt is een gebied waar veel orthodoxe christenen wonen. De Bijbel wordt er letterlijk genomen. Onlangs nog leidde de Nashville-verklaring tot veel commotie. Wie zijn de mensen van de Biblebelt, wat zijn hun dilemma’s en waar komen hun opvattingen vandaan?

De Biblebelt loopt dwars door Nederland, van Zeeland tot Overijssel. In deze strook wonen veel bevindelijk gereformeerden, ook wel ‘refo’s’ genoemd. Zondag is er een echte rustdag, vrouwen dragen er vaak een rok en in de huiskamers is meestal geen tv maar een orgel te vinden. Mensen trouwen er doorgaans jong, gezinnen zijn er vaak groter dan gemiddeld, en de vaccinatiegraad is er laag. Ook op andere gebieden maken Biblebelt-bewoners vaak net andere keuzes dan de rest van Nederland: er is een eigen cultuur met een eigen politieke partij (de SGP) die aan invloed wint, eigen scholen, studentenverenigingen, media, zorg, vakanties en winkels.
Biblebelt geeft een beeld van de leefwereld en de geschiedenis van de bevindelijk gereformeerden. De tentoonstelling toont ook de worstelingen van de bewoners. Hoe moet je bijvoorbeeld omgaan met het internet en maatschappelijke ontwikkelingen als homo-emancipatie? Hoe is het om je uit de bevindelijk gereformeerde groep los te maken? En kun je als getrouwde vrouw werken? Aan de hand van films, interviews, objecten uit het dagelijks leven, de geschriften waarop de orthodoxe levensstijl is gebaseerd, maar ook fotografie en kunst is het mogelijk de hedendaagse Biblebelt-bewoner te ontmoeten. Een uitgelezen kans om deze unieke en diverse groep te leren kennen.
Bij de tentoonstelling komt een uitgebreid activiteitenprogramma met instaprondleidingen, concerten en lezingen over de Biblebelt door sociologen en historici,

Reacties