Utrechtse studenten bouwen theater van zeecontainers op vliegbasis Soesterberg

Foto: Inge Barenderegt

Begin vorige week lag er alleen nog een betonnen vloer, inmiddels staat er een theater van 87 zeecontainers. Op de voormalige vliegbasis Soesterberg stampte een team van 8 Utrechtse studenten afgelopen week een theater bestaande uit de metalen containers uit de grond. Vandaag werden met het testen van de vuureffecten de laatste puntje op de ‘i’ gezet.

Vorige week maandag ging de gigantische operatie van start. Vrachtwagens reden af een aan om alle containers en 144.000 kilo zand af te leveren. Dagen lang domineerden heftrucs, hoogwerkers en vrijwilligers in oranje hesjes het voormalig militair terrein. In no time verrees onder de luifel van het Nationaal Militair Museum een volledig ingericht theater voorzien van 250 vierkante meter decor bestaande uit zandsculpturen, 160 theaterlampen en een tribune met plaats voor 750 man. Zo’n 120 vrijwilligers en een team van professionals hielpen de 8 studenten om dat voor elkaar te krijgen.
In het pas gebouwde theater komen dit weekend 160 enthousiaste musici samen om te repeteren voor de grootste Nederlandstalige opera die er op 30 juni in première gaat. De opera Thijl van Jan van Gilse vertelt het verhaal van volksheld Thijl Uilenspiegel, die met zijn moed, humor en muziek ten strijde trekt tegen de Spaanse overheersers aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Voorafgaand aan de voorstelling kan het publiek een bezoek brengen aan het Nationaal Militair Museum en aan een festival met muziek en sprekers. De organisatie van het project is in handen van acht studenten uit het Utrechtsch Studenten Concert, dat zijn 195 jarig bestaan viert met de productie.

Thijl is tussen 30 juni en 17 juli negen keer te zien op de voormalige vliegbasis Soesterberg. Kijk voor voorstellingsdata en meer informatie op www.thijl2018.nl

Cookieinstellingen