Standbeeld Jan van Nassau mag blijven staan

Foto: Pinterest

Het standbeeld van Jan van Nassau op het Domplein mag op de huidige plaats blijven staan. Dat laat wethouder Geldof in een brief aan de gemeenteraad weten.

Er was sprake van verplaatsing van het beeld omdat het beeld deels samenvalt met de markering van de Sint Salvatorkerk op het Domplein. Er is toen onderzocht of het beeld verplaatst kon worden om de zichtbaarheid van de kerkplattegrond te verbeteren.
Het idee was om het beeld te verplaatsen dichterbij de muur van de Pandhof. Want in de kapittelzaal van de Pandhof tekende Jan van Nassau in 1579 de Unie van Utrecht.
Echter de nieuwe locatie van het standbeeld vormde voor een aantal partijen reden om bezwaar te maken tegen de mogelijke verplaatsing. Zij gaven aan zeer te hechten aan de oorspronkelijke plaats van het standbeeld en vrezen deels ook een vergroting van de mogelijkheden voor evenementen op het Domplein.
Het Cuypersgenootschap diende een aanvraag in bij de gemeente om het standbeeld te bestempelen als gemeentelijke monument. De commissie Welstand en Monumenten van de gemeente Utrecht bracht hier een positief advies over uit. De commissie stelde dat ‘het feit dat het beeld nog op de oorspronkelijke positie staat, vrij uniek is en onderdeel van de waarde’.
Het standbeeld van Jan van Nassau staat namelijk al sinds 1883 op het Domplein. Later is de plattegrond van de Sint Salvatorkerk aangegeven in de bestrating. De commissie Welstand en Monumenten vindt juist deze gelaagdheid van de geschiedenis van het Domplein waardevol.
Wethouder Geldof heeft daarop besloten om het standbeeld van Jan van Nassau te handhaven op de oorspronkelijke plaats.

Reacties

article
68121
Het standbeeld van Jan van Nassau op het Domplein mag op de huidige plaats blijven
https://utrecht.nieuws.nl/kunstcultuur/68121/standbeeld-jan-nassau-mag-blijven-staan/
2018-05-14T11:28:32+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/340/2018/05/14112819/Beeld-Jan-van-Nassau-Domplein-e1527156877595.jpg
Kunst & Cultuur