Tentoonstelling over buurman van fotograaf Rob Hornstra in Centraal Museum

Foto: Centraal Museum

Het Centraal Museum Utrecht presenteert vanaf 2 december de ‘mixed media-tentoonstelling’ over Utrechtse volksjongen Kid van fotograaf Rob Hornstra. In 2005 startte Hornstra met het fotoproject.

De buurman van Rob Hornstra, Kid, was 42 toen hij overleed na een turbulent leven. Kid mocht zijn zoontje niet meer zien, had een drugs- en alcoholprobleem en zwierf vaak rond op straat. Van 2 december 2017 tot en met 4 maart 2018 presenteert het Centraal Museum Man Next Door een tentoonstelling van Rob Hornstra over deze buurman.

In de jaren dat ze naast elkaar woonden in de Utrechtse wijk Ondiep, bouwden fotograaf Rob Hornstra (1975) en volksjongen Kid een goede band op. Hornstra maakte foto’s van hem en wil daarmee niet alleen een inkijkje geven in het leven van een jongen uit een Utrechtse volksbuurt; Hij onderzoekt ook de stigmatisering van volksbuurten. Door verschillende kanten van Kid te tonen in zijn foto’s roept hij de vraag op: hoe goed ken je de persoon die naast je woont nu echt?

Regelmatig veegde Kid de gemeenschappelijke portieken, zette vuilnisbakken aan de straat en hield een oogje in het zeil als Hornstra in het buitenland was. Omdat Kid niet goed kon lezen, hielp de fotograaf met zijn post. Ook kwam Kid dagelijks de telefoon van Hornstra lenen, omdat hij geen beltegoed had. Soms was Kid niet thuis omdat hij een straf moest uitzitten.

Rob Hornstra: “Het laatste jaar voor zijn dood had ik minder contact met Kid. Hij zag er slecht uit en louche types namen regelmatig zijn huis over. Steeds vaker hing hij met andere zwervers en junks rond in de stad, bedelend om een paar centen. Tot zijn dode lichaam op een zomerse dag tussen twee bootjes in de Utrechtse gracht dreef.”

Hornstra startte in 2005 met het fotoproject. Hij vond zijn buren aardig, ging regelmatig op de thee en bouwde een band met ze op. Gaandeweg kwam Hornstra erachter dat zijn buren typerend waren voor de buurt waarin hij woonde. Het maakte hem niet alleen bewust van eigen vooroordelen, maar zette hem tevens aan tot dit project, waarmee hij mensen na wilde laten denken over stigmatisering. Naast de tentoonstelling Man next door van 2 december 2017 tot en met 4 maart 2018 is er tevens een boek, dat op 9 november tijdens Paris Photo werd gepresenteerd.

Bart Rutten, artistiek directeur, vertelt: “Het Centraal Museum verzamelt en presenteert beeldende kunst van Utrechtse kunstenaars, alsmede objecten die betekenisvol zijn voor de geschiedenis van Utrecht. Het project Man Next Door verbindt op een bijzondere manier beide werelden. Het is naast een gedurfde presentatie van één van de belangrijkste Utrechtse kunstenaars van zijn generatie, tevens een portret van een stadsbewoner die van betekenis is voor de geschiedenis van de stad.”

Rob Hornstra is een internationaal werkende fotograaf en publicist die bekend werd van onder meer diverse documentaire rapportages. Naast de tentoonstelling Man next door is er tevens een boek, dat op 9 november tijdens Paris Photo werd gepresenteerd. De fotograaf won eerder de Dutch Doc Award, een prijs van Canon voor innovatieve fotojournalistiek en de Sony World Photography World Press Photo Award. 

Na de grondige verbouwing van het Centraal Museum zijn twee projectruimtes op de tweede verdieping van het museum bestemd voor tentoonstellingen van Utrechtse kunstenaars, vormgevers en modeontwerpers: Nieuw Utrechts. Deze winter valt de eer toe aan Rob Hornstra.

Bij de tentoonstelling Man Next Door verschijnt een Engelstalige publicatie, die te koop is in de museumwinkel. Man Next Door, prijs: € 38,50

Reacties

Cookieinstellingen