Slot Zuylen eigenaar vroegste portret Belle van Zuylen

Foto: Museum Van Zuylen

Sinds dit jaar mag Slot Zuylen zich eigenaar noemen van het vroegste portret van de beroemde schrijfster Belle van Zuylen (1740-1805). Vanaf vandaag tot 17 december is dit portret samen met vijf beeltenissen van directe familieleden van Belle tentoongesteld in de Tuyllenkamer in Slot Zuylen.

Belle woonde de eerste decennia van haar leven in dit kasteel aan de Vecht. Jaarlijks wordt zij rond haar geboortedag geëerd tijdens de Belle-dag, dit jaar op zondag 29 oktober. Slot Zuylen laat de bezoeker op deze speciale Belle-dag kennismaken met de mens Belle, haar werk en de tijd waarin zij leefde.

Het portret van Belle van Zuylen was al in bruikleen bij Slot Zuylen, maar is nu verworven van nazaten van haar broer. Het is in 1759 gemaakt door de Vlaming Guillaume de Spinny. Belle is op 18-jarige leeftijd afgebeeld, in de bloei van haar leven, gekleed en gekapt volgens de mode van haar tijd. De schrijfster Belle van Zuylen was een inspirerende vrouw die openlijk voor haar mening uitkwam en correspondeerde met grote denkers in heel Europa. In levendige taal schreef zij over hartstocht, kunst, wetenschap en politiek.

Naast het vroegst bekende portret van Belle zijn vijf beeltenissen van directe familieleden toegevoegd aan de verzameling. Twee grote ovalen tonen zeer geliefde nichtjes van Belle, Isabella Agneta (1732-1765) en Agneta Geertruida van Lockhorst (1735-1788). Opgenomen in de collectie is nu ook een portret van Belle’s vader, Diederik Jacob van Tuyll van Serooskerken (1707-1776). De groep wordt gecomplementeerd door portretten van Belle’s neef Vincent Johan Reinier van Tuyll van Serooskerken (1792-1840) en zijn vrouw Johanna Magdalena Ringeling (1790-1850).

Slot Zuylen laat de bezoeker op de Belle-dag kennismaken met het werk van Belle van Zuylen en de tijd waarin zij leefde. De Belle-dag bevat dit jaar een speciale Belle rondleiding. Verder vindt er een concert plaats met 18-eeuwse muziek en een lezing door Cato van Aa.

Reacties